Δραματική πρόβλεψη από τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ – “Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια”

 Δραματική πρόβλεψη από τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ – “Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια”

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, εξηγώντας στους συμμάχους πως η Ρωσία είναι λιγότερο αξιόπιστη από την Πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η υπουργός χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο έναν «απελπισμένο, απατεώνα χειριστή» που δεν πρέπει να ανταμείβεται για την επιθετικότητα που δείχνει. Σε ομιλία που παραχώρησε την Τετάρτη ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως είναι επιτακτική ανάγκη η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και κάλεσε τη Δύση να ενισχύσει τους αμυνόμενους με άρματα μάχης και αεροσκάφη.

Η κυρία Τρας προειδοποίησε πως «αν ο Πούτιν τα καταφέρει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ πρόσθεσε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος, είναι ο πόλεμος όλων, διότι η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιτακτική ανάγκη για όλους μας». Είπε παράλληλα πως μια νίκη του Πούτιν θα φέρει «ανείπωτη δυστυχία» στην Ευρώπη, η οποία δε θα ένιωθε ποτέ ξανά ασφαλής».

Κατά την ομιλία της η κυρία Τρας τόνισε πως η χώρα της «πάντα αντιστεκόταν στους νταήδες» κι έπαιρνε ρίσκα. «Βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα – να ψάχνουμε βαθιά στα οπλοστάσιά μας, να αυξήσουμε την παραγωγή, πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να επεκταθούν και οι κυρώσεις «ώστε να μην έχει πουθενά να πάει ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο – και αυτό σημαίνει διακοπή εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μια και καλή».

πηγή: Εthnos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος