• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής – “Το ισχαιμικό προήλθε από τα χτυπήματα”

 Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής – “Το ισχαιμικό προήλθε από τα χτυπήματα”

Το ισχαιμικό επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο τον Ζακ Κωστόπουλο συνδέεται αποκλειστικά με τις κακώσεις που υπέστη στο κεφάλι, κατά τον άγριο ξυλοδαρμό του. Αυτό κατέθεσε κατηγορηματικά ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς καταρρίπτοντας πλήρως τις προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη για τη δολοφονία του 33χρονου ακτιβιστή να παρουσιάσουν ότι δήθεν ο Ζακ είχε προηγούμενα προβλήματα υγείας.

«Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνά. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία» κατέθεσε ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, που όπως και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Σωκράτης Τσαντίρης, πραγματοποίησαν τη νεκροτομή. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν ο Ζακ Κωστόπουλος έπασχε από καρδιολογικά προβλήματα θα φαινόταν στην έκθεση

«Δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;» συνέχισε στις ερωτήσεις του ο εισαγγελέας. «Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου» η απάντηση του ιατροδικαστή. 

Η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συνεζίζεται σήμερα στην ίδια αίθουσα, παρά τα αιτήματα φορέων και άλλων, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΗΕΑ, προς τη διοίκηση του Πρωτοδικείου αλλά και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξασφάλιση μεγαλύτερης αίθουσας για την διεξαγωγή της δίκης.

Κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη – και όχι για ανθρωποκτονία από δόλο που ζητούσε η οικογένεια του ακτιβιστή – είναι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης, εντός του καταστήματος του οποίου μπήκε ο Ζακ και ένας μεσίτης, καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο. 

Μετά τις συγκλονιστικές καταθέσεις των γονιών και του αδελφού του 33χρονου ακτιβιστή που άνοιξαν την ακροαματική διαδικασία η δίκη ζυνεχίζεται με τις καταθέσεις μαρτύρων, από τον κατάλογο των 41 που εκφωνήθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Στην διάθεση των παραγόντων της δίκης είναι το βιντεοληπτικό  υλικό που καταγράφηκε από την οδό Γλάδστωνος και από όσα έγιναν όταν εγκλωβίστηκε εντός του κοσμηματοπωλείου ο Ζακ Κωστόπουλος. Το επίμαχο υλικό από την αρχή, κατά την πρώτη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε με την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση ότι θα αξιοποιηθεί ώστε να έχουν οι δικαστές και οι παράγοντες πλήρη αντίληψη για όσα έγιναν στην οδό Γλάδστωνος και την θέση που είχαν κατηγορούμενοι και θύμα στον χώρο, αλλά και προκειμένου επ’ αυτού να μπορούν να εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκτός της δικαστικής αίθουσας και σήμερα βρίσκονται δεκάδες φίλοι και μέλη οργανώσεων απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον/την Ζακ/ZackieOh».