Δολοφονία Άμπε: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Οι σωματοφύλακες τον προστάτευαν με τους χαρτοφύλακες

 Δολοφονία Άμπε: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Οι σωματοφύλακες τον προστάτευαν με τους χαρτοφύλακες

Όπως φαίνεται από το βίντεο που ανήρτησε η «Daily Mail», την ώρα που ο δράστης άρχισε να πυροβολεί, οι φρουροί ασφαλείας του Άμπε αιφνιδιάστηκαν. Η ενστικτώδης πρώτη αντίδρασή τους ήταν να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τις σφαίρες με τους… χαρτοφύλακες τους.

Κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή που ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός, που έπληξε τον Σίνζο Άμπε, καθώς εκφωνούσε πολιτική ομιλία στην πόλη Νάρα, στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα.

Για ελάχιστα δευτερόλεπτα – που μοιάζουν με αιωνιότητα – ο Σίνζο Άμπε παραμένει στο βάθρο που μιλούσε ενώ σαστισμένοι οι σωματοφύλακές του γυρίζουν και, επιτέλους, αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, δυστυχώς πολύ αργά.

Πανικόβλητοι, προσπαθούν να μπουν ανάμεσα στον Σίνζο Άμπε και τον 41χρονο ένοπλο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, με έναν από αυτούς να πετάει ακόμη και τον χαρτοφύλακά του σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις σφαίρες.

Ο Σίνζο Άμπε στρέφει επίσης το βλέμμα του αντικρίζοντας τον δολοφόνο του, για κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν εκτοξευθεί ο δεύτερος θανατηφόρος πυροβολισμός. Οι σφαίρες μπαίνουν στο λαιμό και το στήθος του Άμπε, ο οποίος δεν πέφτει αμέσως αναίσθητος, σκοντάφτει και πέφτει στα γόνατά του.

Οι φρουροί τρέχουν στο πλευρό του και οι μεταγενέστερες εικόνες δείχνουν πώς άρχισαν ΚΑΡΠΑ. Ο Άμπε πέθανε αρκετές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο από τεράστια απώλεια αίματος.

Ο δράστης Γιαμαγκάμι έπεσε στο έδαφος και συνελήφθη, με την αστυνομία να λέει ότι ομολόγησε – λέγοντάς τους ότι ήθελε να σκοτώσει τον Abe επειδή ήταν μέλος μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης» με την οποία διαφωνούσε.

Η αστυνομία λέει ότι ο Γιαμαγκάμι είχε συγκεντρώσει ένα οπλοστάσιο αυτοσχέδιων όπλων παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι του, μαζί με μια σειρά από εκρηκτικά τα οποία μεταφέρθηκαν για να καταστραφούν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς έμαθε να κατασκευάζει τα όπλα, αλλά είναι βετεράνος των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, έχοντας υπηρετήσει στο ναυτικό μεταξύ 2002 και 2005.

Ο Γιαμαγκάμι είναι επί του παρόντος άνεργος και είχε ταξιδέψει στη Νάρα με τρένο, περιμένοντας στον σταθμό όπου ο κύριος Άμπε επρόκειτο να δώσει την ομιλία του πριν εξαπολύσει την επίθεση.

Μια ανατριχιαστική εικόνα που τραβήχτηκε λίγες στιγμές πριν από τη δολοφονία του Άμπε δείχνει τον Yamagami – μια ανεπιτήδευτη φιγούρα με ένα πράσινο μπλουζάκι και ένα παντελόνι φορτίου – να περιπλανάται ακριβώς πίσω του.

Θεόκριτος Αργυριάδης