Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τη μείωση ποινής στον Κορκονέα

 Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τη μείωση ποινής στον Κορκονέα

Tο Ποινικό Τμήμα του Α.Π. έκανε δεκτή, με ψήφους 3 έναντι 2, την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου, με την οποία μειώθηκε στα 13 χρόνια κάθειρξη η ποινή του Επ. Κορκονέα.

Ωστόσο, η ισχυρή μειοψηφία (που θεώρησε πως η απόφαση δεν πρέπει να αναιρεθεί και πως σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) σηματοδοτεί ότι το θέμα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Α.Π. και δεν θα διεξαχθεί νέα δίκη.

Τελευταίες πληροφορίες: Ανατροπή με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική – Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι για κλειστά σχολεία ή λιανεμπόριο

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία 3-2 ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αναίρεση του κ. Πλιώτα, καθώς δεν ήταν εμπεριστατωμένη η αιτιολογία της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ως προς την συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου».

Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Πλιώτας, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν τη δολοφονία.

Αναλυτικότερα, τρία μέλη του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος συντάχθηκαν υπέρ της αναίρεσης του κ. Πλιώτα και δυο μέλη είχαν αντίθετη άποψη, κρίνοντας ότι το Εφετείο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για την συνδρομή του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου».

Όπως είναι γνωστό το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε στον Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία του 15χρονου, με αποτέλεσμα να έχει αποφυλακιστεί.

Μανώλης Δράκος