Δοκιμασία για Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ η ψηφοφορία για την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία- Μεταξύ Σαμαρά και “53” τα δύο κόμματα

 Δοκιμασία για Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ η ψηφοφορία για την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία- Μεταξύ Σαμαρά και “53” τα δύο κόμματα

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου για τη Λευκορωσία. Στις 27 Αυγούστου αναμένεται και η ευρωπαϊκή λίστα των επιλογών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα επιμείνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν, οι συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ

Τις τελευταίες ημέρες είδαν διακριτικά το φως της δημοσιότητας, κυρίως στον γερμανικό Τύπο, πληροφορίες περί σφοδρής παρασκηνιακής αντίδρασης του Βερολίνου για την συμφωνία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο μπλοκάρισμα έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος καταδίκης της Τουρκίας στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθεσεων. Εκείνο που προβληματίζει είναι πως οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν και μεθοδεύσεις της Γερμανίας να καθυστερήσει η ψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, την ώρα, μάλιστα, που ήδη την έχει κυρώσει η Αιγυπτιακή Βουλή και μένει μόνο η υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον πρέοδρο Φατζ Αλ Σίσι.

Πρέπει να θεωρείται αδιανόητη οιαδήποτε υπαναχώρηση από την κυβέρνηση, ως εκ τούτου το πολιτικό παρασκήνιο θα επικεντρωθεί στην στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα στη Βουλή.

Πρόβλημα αναμέναται να προκύψει τόσο στη Ν.Δ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα είναι αρκετοί οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή που, για διαφορετικούς λόγους, εκφράζουν σκεπτικισμό ή και αντίδραση.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σε συνομιλητές του να αντιδρά στην συνολική τακτική του πρωθυπουργού για διάλογο με την Τουρκία, καθώς έχει πει πως “με πειρατές δεν συνομιλείς”, ενώ εκτιμά πως η εξαίρεση της μισής Ρόδου, του Καστελορίζου και η μειωμένη επήρεια της Κρήτης συνιστούν λόγους κινδύνου. Οιαδήποτε καταψήφιση, ή έστω ηχηρή απουσία βουλευτή από την ψηφοφορία θα προκαλούσε εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα. Με τον κ. Καραμανλή τα πράγματα είναι μάλλον ευκολότερα, καθώς παρά την δυσφορία του για την στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να έχει επιλέξει την οδό της αποστασιοποίησης και της σιωπής, παρά τα όσα είχε οξυδερκώς προβλέψει και επισημάνει πριν περίπου ένα χρόνο από τη Θεσσαλονίκη για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.

Το ερώτημα είναι εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα επιλέξει να συγκρουστεί τώρα για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα ή θα παραμείνει δύσθυμα σιωπηλός.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως δεν υπάρχει πιθανότητα υπερψήφισης της συμφωνίας και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να το καταστήσει σαφές και με δημόσια παρέμβασή του τις επόμενες ημέρες, η οποία θα απευθύνεται και προς το εσωτερικό του κόμματός του μετά τις αποκλίνουσες απόψεις που εξέφρασαν οι “53” και οι “σημιτογενείς”. Η ψηφοφορία θα αποτελέσει δοκιμασία και ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλέξει τελικά μεταξύ της καταψήφισης της συμφωνίας και του “παρών”, με πολύ πιθανότερο το δεύτερο.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν μόνο ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία προκαλεί ρήγμα έως και αναιρεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο, εκφράζουν, όμως, σοβαρή διαφωνία για τις μεγάλες εκκρεμότητες που ανοίγει (28ος μεσημβρινός και ανατολικά, Ρόδος, Καστελόριζο, Κρήτη) και τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Γι αυτό το λόγο το “παρών” είναι ίσως η καλύτερη δυνατή στάση που δεν θα επιτρέψει, παράλληλα, να εκδηλωθούν μικρές “ανταρσίες” από τους “53” που εξέφρασαν πιο θετική άποψη για την συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα