Διπλωματικό παρασκήνιο μετά την ξαφνική κίνηση Ερντογάν – Γιατί ζήτησε να δει τον Δένδια – Το μήνυμα της Αθήνας

 Διπλωματικό παρασκήνιο μετά την ξαφνική κίνηση Ερντογάν – Γιατί ζήτησε να δει τον Δένδια – Το μήνυμα της Αθήνας

Την στιγμή που Ερντογάν απειλούσε με επέμβαση στην Κύπρο, τονίζοντας πως τα πλοία του είναι έτοιμα, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Νίκο Δένδια να τον συναντήσει πριν από το ραντεβού του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του. Η κίνηση του Τούρκου προέδρου ξάφνιασε την Αθήνα που προσπαθούσε να πληροφορηθεί την αλλαγή στάσης της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κρατάει χαμηλούς τόνους απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα να θελήσει να στείλει ένα απευθείας μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν κάτι που προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα προκειμένου να πείσει τις Βρυξέλλες πως επιδιώκει τον διάλογο με την χώρα μας. 

  • Στην Αθήνα επικρατεί έντονη επιφύλαξη για την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ακολουθούσε τον δρόμο των προκλήσεων κατηγορώντας την Ελλάδα για προβοκάτσια και πως ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα σημειώνουν πως η χώρα μας ήταν εκείνη που δεν έπεσε στην «παγίδα» των προκλήσεων και δεν έδωσε καμία λαβή στην Άγκυρα να διακόψει τις διερευνητικές επαφές ή να ακυρώσει την συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, και προετοίμασαν το τετ α τετ των δύο ανδρών, το οποίο θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Δύο ώρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Η Ελλάδα διαμηνύει στην Άγκυρα την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως και την ανάγκη για παύση των προκλήσεων, σε μια στιγμή μάλιστα που η στάση της βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διπλωμάτες σημείωναν πως ελληνική πλευρά έχει δείξει από την πρώτη στιγμή πως επιθυμεί να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την γειτονική χώρα καθώς μέσω του διαλόγου μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών κάτι που έχει σημειώσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός .    

Η εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ερμηνεύεται και ως μια κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια

Ωστόσο ο δρόμος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στρωμένος μόνο με αγκάθια, καθώς το τελευταίο διάστημα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα από εκείνα που τις ενώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο οι προσδοκίες για την σημερινές συναντήσεις είναι χαμηλές καθώς η  Αθήνα δεν πιστεύει πως θα αλλάξει ρητορική ή στάση η Άγκυρα.

  • Στο τραπέζι της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να βρεθούν η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλείται από τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.  Επίσης θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με έμφαση στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό αλλά και η κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη. Πρόκειται δηλαδή για ζητήματα που υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Νίκο Δένδια θα συνοδεύσει στην Άγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, μια παρουσία που δείχνει πως οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να συζητήσουν και το θέμα των οικονομικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή το τουρκολυβικό μνημόνια και η αλλαγή ισορροπιών στην Λιβύη προκαλούν νέες τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η προσωρινή διοίκηση μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σάρατζ επιχειρεί με επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα να ρίξει τους τόνους λέγοντας ουσιαστικά αυτά που θέλουν να ακούσουν οι δύο χώρες για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, ωστόσο πολλά θα κριθούν στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.      

Σχετικά Άρθρα