• 21 Ιανουαρίου, 2022

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας – Γερμανίας: Ρώσους διπλωμάτες απέλασε το Βερολίνο

 Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας – Γερμανίας: Ρώσους διπλωμάτες απέλασε το Βερολίνο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο σήμερα Τετάρτη ότι η Μόσχα έδωσε εντολή το 2019 για την δολοφονία στο Βερολίνο ενός Γεωργιανού πολίτη.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η δολοφονία στο πάρκο Tiergarten συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Γερμανίας και θα επιβαρύνει σοβαρά τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις. «Αυτή η δολοφονία κατά παραγγελία του κράτους συνιστά ωμή παραβίαση των κανόνων του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία ανέφερε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στον οποίο και κοινοποίηση την απόφαση για την απέλαση. «Ως εκ τούτου, καλέσαμε τον Ρώσο πρέσβη» δήλωσε η Μπέρμποκ προσθέτοντας ότι «του είπαμε ότι δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας θα κηρυχθούν persona non grata».

Η απόφαση του Βερολίνου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία δήλωσε δια στόματος της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Οι μη φιλικές ενέργειες του Βερολίνου δεν θα μείνουν χωρίς την ανάλογη απάντηση. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος» δήλωσε η Ζαχάροβα.