Διπλωματική κλιμάκωση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση 12 ρώσων – Ζαχάροβα: Θα υπάρξει απάντηση – Η αντίδραση της Αθήνας

 Διπλωματική κλιμάκωση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση 12 ρώσων – Ζαχάροβα: Θα υπάρξει απάντηση – Η αντίδραση της Αθήνας

Για μία «άνευ προηγουμένου κίνηση» στις ρωσοελληνικές σχέσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αντιδρώντας στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών. «Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν «personae nоn gratae», σημειώνει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια πραγματικά άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει και μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της ‘διατλαντικής αλληλεγύης’». 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» καταλήγει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «ότι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό από τη χώρα, ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού. Παρότι έχουν γίνει τα πάντα για να αποδομηθεί τη Ρωσία και να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημία στις διμερείς μας σχέσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι κινήσεις θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Η Αθήνα είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτή την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στα όσα ανέφερε προηγουμένως η Μαρία Ζαχάροβα.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ελλάδας για την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών, είπε:

  • «Δεν έχω πολλά πράγματα να προσθέσω στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η αντίθεσή μας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ζήτημα αρχών και αξιών και αυτό δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Οι σχέσεις οι διμερείς πρέπει πρώτιστα και πάνω απ’ όλα να βασίζονται σε αρχές και σε αξίες και η χώρα μας σε αυτό είναι απόλυτη».

Το υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε 12 ρώσους διπλωμάτες ως personae non gratae στην Ελλάδα. Και σε αυτό το ζήτημα ακολούθησε τη “γραμμή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίδραση στα φρικτά γεγονότα της Μπούτσα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θεωρούν ότι οι ρωσικές απειλές πως η κήρυξη των 12 Ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητων θα έχουν συνέπειες, σημαίνουν διακοπή της ενεργειακής ροής που συνεχίζεται και στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη συνολικά, με όλες τις κυρώσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί κάθε πιθανή εναλλακτική λύση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, δήλωσε ότι την επόμενη διετία θα αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη, κάτι που η κυβέρνηση αρνείτο μέχρι πρόσφατα. Διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό θα είναι προσωρινή λύση, επέμεινε στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σήμερα υποδέχεται στο Μαξίμου την Επίτροπο αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Η οποία από το Φόρουμ των Δελφών χθες εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 η ΕΕ θα μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου απο τη Ρωσία στο ένα τρίτο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις LNG στη Ρεβυθούσα μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κυβέρνηση λοιπόν διεκδικεί για την Ελλάδα το ρόλο κόμβου στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθεση με την Τουρκία η χώρα μας ορθώς επέλεξε να ταχθεί αναφανδόν με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα.

Αυτό δημιουργεί βέβαια και ένα πολιτικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπάρχει και ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της δεξιάς βάσης που βλέπει με συμπάθεια τη Ρωσία. Στο οποίο επιχειρεί να απευθυνθεί τώρα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από την κυβέρνηση υπερασπίζονται την επιλογή να σταθεί η Αθήνα κάθετα απέναντι στη Μόσχα και να μην επιχειρήσει, όπως έκανε η Άγκυρα να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή.

Η κυβέρνηση εξάλλου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε έσχατη επιλογή την απέλαση διπλωματών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων με τη Ρωσία.

“Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετη. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παναγιώτης Δρίβας