• 25 Ιουνίου, 2021

Απάντηση Αθήνας: Η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

 Απάντηση Αθήνας: Η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Τις προσπάθειες «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης» των πραγματικών στοιχείων που αναφέρονται από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη καταδικάζουν διπλωματικές πηγές την Τετάρτη.

«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Ιδιωτική επίσκεψη”-προσκύνημα του Τούρκου υφ.Εξωτερικών σε Θεσσαλονίκη-Θράκη- Βάζουν (ξανά) θέμα “τουρκικής μειονότητας”

Υπογραμμίζουν δε:

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη».

Και καταλήγουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμό».