Διπλή πρόκληση από Ερντογάν, Τσαβούσογλου – Ρητορική έντασης με διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

 Διπλή πρόκληση από Ερντογάν, Τσαβούσογλου – Ρητορική έντασης με διαρκείς παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η προκλητική ρητορική που συνοδεύεται από κινήσεις παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται από την Άγκυρα. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας διατυπώθηκαν κατηγορίες κατά της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες» και για «παραβιάσεις των (σ.σ. τουρκικών) χωρικών υδάτων και του (σ.σ. τουρκικού) εναέριου χώρου», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αυξανόμενες» και «απαράδεκτες».

Όπως σημειώνεται, στη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, «τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

Παράλληλα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι για ορισμένα νησιά δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ για μία ακόμη φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξη στου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16 στην Ουάσιγκτον, και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται.

  • Αναφερόμενος στο θέμα των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, ο Τσαβούσογλου έβαλε ζήτημα διαφοράς ενάεριου χώρου της Ελλάδας με χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων.

Σημειώνοντας την προσπάθεια της Τουρκίας σε σχέση με την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Αναφέρθηκε σε νησιά και βραχονησίδες τα οποία όπως υποστήριξε η Ελλάδα «αδίκως» χαρακτηρίζει δικά της και νησιά των οποίων τα όρια δεν έχουν καθοριστεί.

«Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες» υποστηριξε ο τουρκος υπουργός Εξωτερικών.

  • Παράλληλα η Άγκυρα προχώρησε σε μπαράζ προκλητικότητας χθες Πέμπτη με 75 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ υπήρξαν και 5 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί για τα αναχαιτίσουν.

Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από ένα UAV, οι 15 από 10 σχηματισμούς F-16 και οι 28 από δύο CN-235.

Παναγιώτης Δρίβας