Διπλασιάζεται η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου – Μετατίθενται το καλοκαίρι οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου διανομής

 Διπλασιάζεται η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου – Μετατίθενται το καλοκαίρι οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου διανομής

Ο αυξημένος πληθωρισμός με βασικό υπαίτιο τις υπέρογκες ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, έχει σημάνει συναγερμό στο οικομομικό επιτελείο και γενικότερα στην κυβέρνηση. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υψηλών τιμών σε διεθνές επίπεδο αλλά και τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση δεν καλύπτουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, φαίνεται να δρομολογούν εξελίξεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στα τέλη Νοεμβρίου είχε μειωθεί στα επίπεδα των 85 ευρώ/MWh, έχει εκ νέου ξεπεράσει τα 100 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι φτάνοντας ακόμη και τα 90 ευρώ/ τόνος, τιμή που συνιστά νέο ρεκόρ.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τιμές χονδρικής του ρεύματος συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία (270,25 ευρώ/MWh), ενώ ακολουθούν Ιταλία (256,32 ευρώ/MWh), Γαλλία (247,19 ευρώ/MWh), Σερβία (246,45χ ευρώ/MWh), Κροατία και Σλοβενία (244,25 ευρώ/MWh). Στην Ελλάδα για σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 231,83 ευρώ/MWh, ενώ μέχρι στιγμής στον Δεκέμβριο η μέση τιμή είναι στα 226,99 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει λίγο από τα υψηλά του Νοεμβρίου.

  • Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΔΕΠΑ προτίθεται να διπλασιάσει την έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου στο 30% το Δεκέμβριο από 15% το Νοέμβριο. Η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζει σενάριο για τον διπλασιασμό της έκπτωσης του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο 30% για τον Δεκέμβριο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Βεβαίως, οι προμηθευτές φυσικού αερίου δεν έχουν πάρει ακόμη οδηγίες από τη ΔΕΠΑ για το πώς θα περάσουν την έκπτωση του 15% στις καταναλώσεις του Νοεμβρίου, κάτι που σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Σημειώνεται πως τον μήνα που πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν σχεδόν τριπλάσια +180,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στο μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη, ανεστάλησαν οι χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής από όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη – Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα τέλη δεν διαγράφονται, αλλά αναβάλλονται και θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Η ρύθμιση προβλέπει πως οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν τα ποσά αυτά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022. Όπως προβλέπει η τροπολογία, η ρύθμιση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποιος άλλος διακανονισμός είσπραξης μεταξύ της εταιρείας και του οικιακού πελάτη.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από τους παραγωγικούς φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του επενδυτικού συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο Reinventing Greece through investments in innovation, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών ενέργειας:

«Εδώ και χρόνια οι τιμές της ενέργειας αποτελούσαν αγκάθι, τώρα όμως έχουμε φτάσει σε μια ακραία έκφανση, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι καλώς η κυβέρνηση έσκυψε στα θέματα των νοικοκυριών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να μείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών που ανταγωνιζόμαστε» τόνισε συγκεκριμένα. Ο, δε, ίδιος ανέφερε ότι δε θα πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να καθυστερήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που θα προστατεύει όλους τους καταναλωτές.

Στο μεταξύ ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», μιλώντας στην ημερίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα « Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από την εκτόξευση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και κυρίως του κόστους ενέργειας.

  • «Ειδικά σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, η σημερινή κατάσταση είναι πρωτοφανής», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία της Μέσης Τάσης επιβαρύνεται δυσανάλογα από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, λόγω υψηλής εξάρτησης από το φυσικό αέριο, αλλά και επειδή οι ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις καλύπτονται ταυτόχρονα και με διμερή συμβόλαια σε σταθερές ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία δεν εφαρμόζονται ακόμα στην Ελλάδα. Στη δική μας περίπτωση, το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι περιορισμού της παραγωγής ή και αναστολής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, μελετώντας και αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μιλώντας, επίσης, σε σχετική εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, τόνισε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έχει τετραπλασιαστεί, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 20 έως 40 % ανάλογα με τον κλάδο.

Σχετικά Άρθρα