“Δίπλα σε κάθε πολίτη” – Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει τώρα μέτρα ενίσχυσης

 “Δίπλα σε κάθε πολίτη” – Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει τώρα μέτρα ενίσχυσης

Με φόντο την ακρίβεια και στην πιο δύσκολη στιγμή της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξάγεται το 14o γαλάζιο Συνέδριο. Για αυτό το λόγο και ο πρόεδρος της ΝΔ, έσπευσε την παραμονή του Συνεδρίου και 24 ώρες πριν ανοίξουν οι εργασίες του, να ανακοινώσει τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την τιμή του ρεύματος επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει να πιστοποιήσει «κοινωνικό χαρακτήρα» στην πολιτική του.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δούλεψε πολύ σκληρά και υπερεντατικά για να προλάβει ο πρωθυπουργός να ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου έχοντας ήδη προαναγγείλει τα νέα μέτρα στήριξης ώστε να επιβεβαιώσει το σύνθημα του Συνεδρίου: «Δίπλα σε κάθε πολίτη»

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αναστείλει την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη τόνιζαν ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και επέβαλλε καθ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης του την ρήτρα αναπροσαρμογής και η κυβέρνηση της ΝΔ την αναστέλλει». 

  • Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι το 14ο  Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, με διεθνή προκλήσεις και δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επίγνωση των προβλημάτων των πολιτών και των διεθνών προκλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πιστοποιήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του σε αυτή την δύσκολη  συγκυρία και να επιβεβαιώσει στην συνείδηση των συνέδρων και κατ’ επέκταση των πολιτών ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν «τρέξει» όλες τις οργανωτικές διαδικασίες του Συνεδρίου, επισημαίνουν ότι « ο τίτλος του συνεδρίου αποδεικνύει ότι το κόμμα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στην οποία όλοι οι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη συλλογική μας προσπάθεια».

  • Προσθέτουν μάλιστα, ότι αντίστοιχο μήνυμα θα δοθεί και στους γαλάζιους συνέδρους υπο την έννοια ότι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο κόμμα σε συνεχή βάση κι όχι μόνο προεκλογικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και οι Υπουργοί θα αξιοποιήσουν το βήμα του Συνεδρίου για να κάνουν ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου και αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του. Δηλαδή, θα κάνουν έναν συνολικό απολογισμό για την περίοδο της πανδημίας, για το νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα εργασιακά, για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τον ρόλο που συντελεί η Ελλάδα στην Ευρώπη με τις διεθνής συμμαχίες. 

Τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο συνέδριο δεν θα είναι άλλη μια «κομματική μάζωξη» αλλά θα καταδείξει πως η ΝΔ είναι ένας ζωντανός πολιτικός χώρος που βρίσκεται σε διαρκή διασύνδεση με την κοινωνία και τους πολίτες. Βασική τους φιλοδοξία είναι το συγκεκριμένο συνέδριο να αποτελέσει καμπή  στις πολιτικές εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος, όπου σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τον χρόνο και τον νικητή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Δεδομένων των συνθηκών, το Συνέδριο της ΝΔ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για την συσπείρωση της βάσης του κόμματος, τη διεύρυνση προς το κέντρο και την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα    μέσα σε αυτό το «κάδρο» φιλοδοξούν να θέσουν το προεδρικό προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη, ως αρχηγού για τα μεγάλα και τα δύσκολα.


Παναγιώτης Δρίβας