• 5 Μαρτίου, 2021

Δημοτικά: Γιατί άνοιξαν – Βέβαιη η παράταση λειτουργίας – Βρεφονηπιακοί και τον Ιούλιο

 Δημοτικά: Γιατί άνοιξαν – Βέβαιη η παράταση λειτουργίας – Βρεφονηπιακοί και τον Ιούλιο

Η εισήγηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής οδήγησε στην κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από την επόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

Το κριτήριο σε όλες τις περιπτώσεις ασφαλώς ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ειδικά δε για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δηλώσει επιφυλακτικός για την επαναλειτουργία τους ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις δηλώνει αντίθετη κατά πλειοψηφία στο άνοιγμα, ρόλο έπαιξε η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, καθώς ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι για τις αποφάσεις του στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτήν.

Επιπλέον, συνηγόρησε προς αυτή την κατεύθυνση η θετική εμπειρία από την επαναλειτουργία των γυμνασίων και λυκείων την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς θα ισχύσουν πάντως τα μέτρα υγιεινής, πρόληψης και προστασίας, καθώς και κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν γενικότερα – τουλάχιστον όπου και όσο αυτό είναι εφικτό με τα παιδιά μικρής ηλικίας. Οι ακριβείς κανόνες λειτουργίας θ’ ανακοινωθούν το μεσημέρι (13.00) από τους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Δεδομένο θεωρείται ότι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία η χρονιά θα παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών – θα λειτουργήσουν κανονικά και τον Ιούλιο, όπως κάθε χρόνο.

Επίσης, θα πάψουν πλέον να υφίστανται οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς και κηδεμόνες, από τη στιγμή που – θεωρητικά, τουλάχιστον – στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων.

Στην πρώτη φάση της επαναλειτουργίας, εξάλλου, δεν θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων.