• 2 Μαρτίου, 2021

Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά – Διακοπές… ούτε ολιγοήμερες!

 Δημοσκόπηση Marc: Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά – Διακοπές… ούτε ολιγοήμερες!

Ανήσυχο «πολύ» και «αρκετά» δηλώνει αθροιστικά  το 74,7%  των ερωτηθέντων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ ποσοστό 24,2% ανησυχεί «λίγο» ή «καθόλου», σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha.

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» φτάνει τις 21,2 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 41,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ  20,4%.

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Κάτω από το 3% εμφανίζονται οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΜέΡΑ25 (1,9%), ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14% και το «Λευκό, Ακυρο, Αποχή» το 3%.

Οκτώ στους δέκα πολίτες αξιολογούν «θετικά» και «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ οι πολίτες απαντούν ότι εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Συγκεκριμένα  το 47,1% απαντά στο σχετικό ερώτημα «ναι όπως και πριν», το 41,6% «ναι, αλλά λιγότερο από πριν» και το 10,9% «όχι πλέον».

Επίση, «θετικά» ή «μάλλον θετικά» αντιμετωπίζει το 55,1% τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση, έναντι 41,1% που θεωρεί το αντίθετο.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57, 3%) αναφέρει ότι δεν προβαίνει σε κάποια ενέργεια όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κοροναϊό και μόλις ένας στους τρεις  προχωρεί σε διαμαρτυρία προς τον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την επίσημη καταγγελία.

Διακοπές; Ούτε καν ολιγοήμερες!

Περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,4%)  δηλώνουν ότι φέτος δεν θα πάνε ούτε ολιγοήμερες διακοπές, ενώ από όσους  δηλώνουν ότι θα τα καταφέρουν, η πλειοψηφία (18,2%) αναφέρει ότι θα καταφύγει στο εξοχικό ή στο χωριό.

Οι πολίτες εμφανίζονται γενικά ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω κοροναϊού. Παρόμοιο ποσοστό (61,1%) ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Πάντως, περίπου οκτώ στους δέκα (79,4%) δεν θεωρούν πιθανό η επιχείρηση ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται να κλείσει λόγω της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 8 και 13 Ιουλίου.