• 26 Νοεμβρίου, 2020

Δήλωση-σοκ Βατόπουλου: “Lockdown τύπου Γιουχάν για 2 εβδομάδες, η κατάσταση είναι κρίσιμη”- Διαφωνούν άλλοι ειδικοί αλλά ζητούν παράταση της καραντίνας

 Δήλωση-σοκ Βατόπουλου: “Lockdown τύπου Γιουχάν για 2 εβδομάδες, η κατάσταση είναι κρίσιμη”- Διαφωνούν άλλοι ειδικοί αλλά ζητούν παράταση της καραντίνας

Το lockdown στην Κίνα προέβλεπε πως οι πολίτες θα έβγαιναν μια φορά στις τέσσερις ή πέντε μέρες και μόνο ένα άτομο ανά νοικοκυριό. Αυτό πρέπει να ισχύει αυτό, είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής (20.11.2020), και πρέπει να ισχύσει για τουλάχιστον 15 μέρες. Αλλιώς, θα πεθάνουν άνθρωποι που σε κανονικές συνθήκες (αν δηλαδή δεν πιεζόταν το σύστημα υγείας) δεν θα πέθαιναν!

Ωστόσο με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο καθηγητής Ν. Σύψας θεωρώντας πως υπάρχει ήδη μια μικρή επιπέδωση της καμπύλης (Realfm), είπε όμως πως θα απαιτηθεί μία έως δυο εβδομάδες παράταση του lockdown.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης.

Όπως είπε, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα μειωθούν σε 4 εβδομάδες περίπου. Εκτίμησε ότι υπάρχει μια συγκράτηση των κρουσμάτων αλλά τα μέτρα που θα αποδώσουν θα φανούν τις επόμενες ίσως 4-5 μέρες.

Μιλώντας, για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι χρειάζεται υποστήριξη ο τομέας Υγείας. Είναι απαραίτητο να γίνουν βρεθούν νέες κλίνες για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη, αλλά και σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Σχολίασε παράλληλα, τα όσα ακούγονται για αυστηροποίηση των μέτρων, ακόμη και στο πλαίσιο της Κίνας. Κατά τη γνώμη του, είναι νωρίς να συζητάμε για αυτά και υπογράμμισε ότι πρέπει να περιμένουμε να αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.

«Δίνεται και λάθος επικοινωνιακό μήνυμα, γιατί όταν ο άλλος ακούει ότι θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα χαλαρώνει και σου λέει είτε φορέσω τώρα τη μάσκα είτε όχι θα γίνουμε Κίνα και αυτό είναι λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως είπε η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων φτάσουν περίπου στα 500.

Καραντίνα τύπου…Γιουχάν

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ζητώντας περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Πηγή: newsit.gr