• 27 Οκτωβρίου, 2020

Δίκης Χρυσής Αυγής: Γιατί καθυστερεί η απόφαση των ποινών – Η περίεργη στάση της εισαγγελέως και η αντίδραση της προέδρου της έδρας

 Δίκης Χρυσής Αυγής: Γιατί καθυστερεί η απόφαση των ποινών – Η περίεργη στάση της εισαγγελέως και η αντίδραση της προέδρου της έδρας

Το κλίμα ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, είναι περίεργο. Η συγκεκριμένη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι κοινή από όλο το ακροατήριο, και από τις δύο πλευρές μάλιστα, τους συνηγόρους υπεράσπισης αλλά και της πολιτικής αγωγής.

Αδαμαντία Οικονόμου: Ποια είναι η εισαγγελέας που… αθώωσε τη Χρυσή Αυγή και εξακολουθεί να προκαλεί αναστάτωση

Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση να κηρυχθούν ένοχοι οι 50 κατηγορούμενοι.

Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που ως γνωστόν κρίθηκαν ένοχοι στην ιστορική απόφασης της 7ης Οκτωβρίου

Το περίεργο αυτό κλίμα μεταξύ των δύο γυναικών αποτυπώνεται και στις αποφάσεις που κρίνουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωράει η δίκη.

Αν και την Παρασκευή αναμένονταν η απόφαση επί των ελαφρυντικών, τελικά όταν ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις η κυρία Λεπενιώτη ζήτησε να αποσυρθεί το δικαστήριο για διάσκεψη, όμως η Εισαγγελέας ζήτησε διακοπή λόγω κόπωσης.

Σύλληψη ηγεσίας Χρυσής Αυγής: Άγνωστο παρασκήνιο της νύχτας του 2013 – Το αίτημα Βουρλιώτη για αστυνομικούς (vid)

Παράλληλα με αφορμή την τοποθέτηση της, η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής παραμένει σταθερά στο επίκεντρο εδώ και μήνες, από όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι εναλλαγές στις αποφάσεις της έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Την Παρασκευή η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών. Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της προτάσής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρότασή της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.