• 29 Οκτωβρίου, 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ετυμηγορία για τα ελαφρυντικά – Ο Λαγός επιχείρησε συγκέντρωση υποστηρικτών του

 Δίκη Χρυσής Αυγής: Ετυμηγορία για τα ελαφρυντικά – Ο Λαγός επιχείρησε συγκέντρωση υποστηρικτών του

Με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του ως προς την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες της υπόθεσης, πράγμα το οποίο θα συμβάλει στις ποινές που στη συνέχεια θα τους επιβληθούν.

Κατά κύριο λόγο, οι υπερασπιστές έχουν ζητήσει κατά περίσταση την αναγνώριση των εξής ελαφρυντικών περιστάσεων: του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και την ελαφρυντική περίσταση του 187 παράγραφο 6 του παλαιού Ποινικού Κώδικα, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει περισσότερα ελαφρυντικά.

Όπως ο Κ. Μπαρμπαρούσης, ο οποίος ζήτησε αυτό των μη ταπεινών αιτίων.

Αμέσως μετά, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου καλείται να προτείνει για κάθε ένα κρατούμενο ξεχωριστά ποινή για κάθε μία πράξη για την οποία έχει κηρυχθεί ένοχος. Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελικά οι τελικές ποινές και οι συγχωνεύσεις αυτών.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την υπεράσπιση να ζητά ποινές να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, δηλαδή οι καταδικασθέντες να μην οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για την ύστατη μάχη που θα δώσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, προκειμένου οι εντολείς τους να αποφύγουν τα δεσμά και για το λόγο αυτό αναμένεται να είναι εκτενής και χρονοβόρα.

Το πλαίσιο ποινών, για την εγκληματική οργάνωση είναι για το αδίκημα της ένταξης ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, ενώ αν δοθεί ελαφρυντικό η ποινή περιορίζεται σε 1 έως 6 έτη). Αντίστοιχα, για τη διεύθυνση επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8).

Θα παραστεί ο Λαγός – Απαγορεύτηκε συγκέντρωση συμπαράστασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, θα προσέλθει τη Δευτέρα στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, την απαγόρευση της συγκέντρωσης, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έξω από το Εφετείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση για συμπαράσταση στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής αναγγέλθηκε μετά το κάλεσμα του Γιάννη Λαγού, ο οποίος δήλωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα παραστεί σήμερα στο Εφετείο, κατά την ανακοίνωση των ποινών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

“Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται η δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που έχει εξαγγελθεί για την 09.00 ώρα την σήμερον (12-10-2020) έξωθεν του Εφετείου Αθηνών, από μέλη της «Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης» (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.), της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» και μελών της «Χρυσής Αυγής».

Η απαγόρευση της συνάθροισης επιβάλλεται καθώς από τη διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων & πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Δικαστικού Συγκροτήματος (Άρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο).

Επίσης σημειώνεται ότι οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπον αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο”.