Δικάζεται για εγκλήματα πολέμου ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης

 Δικάζεται για εγκλήματα πολέμου ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης

Ένα δικαστήριο στο Κίεβο θα εκδικάσει την πρώτη υπόθεση για εγκλήματα πολέμου, από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε μια ιστορικής σημασία υπόθεση, ένας Ρώσος στρατιώτης θα κατηγορηθεί επισήμως τηνν Παρασκευή, για τη δολοφονία ενός 62χρονου πολίτη, με την υπόθεση να έρχεται στο φως καθώς ο αριθμός των εγκλημάτων που καταγράφηκαν από τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας ξεπέρασε τα 11.000 και η Unicef ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο μόνο τον Απρίλιο.

Ο κατηγορούμενος που θα εμφανιστεί στο περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου είναι ο Vadim Shysimarin, ένας 21χρονος διοικητής της μεραρχίας τεθωρακισμένων Kantemirovskaya, ο οποίος βρίσκεται υπό ουκρανική κράτηση. Φέρεται ότι ο Shysimarin, λοχίας, πολεμούσε στην περιοχή Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία όταν σκότωσε έναν πολίτη στις 28 Φεβρουαρίου στο χωριό Chupakhivka.

Κατηγορείται ότι πυροβόλησε εναντίον ενός αυτοκινήτου πολίτη, αφού η αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών οχημάτων του είχε δεχθεί επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο μαζί με άλλους τέσσερις στρατιώτες καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από τους Ουκρανούς μαχητές.

Ο Shysimarin κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον άοπλο άνδρα, ο οποίος βρισκόταν σε ποδήλατο και μιλούσε στο τηλέφωνό του, αφού έλαβε εντολή «να σκοτώσει έναν πολίτη ώστε να μην τους καταγγείλει στους Ουκρανούς υπερασπιστές», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το έγκλημα λέγεται ότι συνέβη «δεκάδες μέτρα» από το σπίτι του θύματος και διαπράχθηκε με τη χρήση ενός τυφεκίου AK-74.

Η υπόθεση κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα σε ποινικό δικαστήριο. «Είναι εδώ [στην Ουκρανία], τον έχουμε», δήλωσε την Τρίτη η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντεντίκτοβα, από το βαριά οχυρωμένο αρχηγείο της στο Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε: «Η γενική εισαγγελία της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Οι εισαγγελείς και οι ερευνητές της SBU [ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες] έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία για την εμπλοκή του σε παραβίαση των νόμων και των κανόνων του πολέμου σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης. Για τις πράξεις αυτές αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών ή ισόβια κάθειρξη».

Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις

Δύο άλλες υποθέσεις είναι πιθανό να εκδικαστούν στο δικαστήριο εντός των επόμενων ημερών, συμπεριλαμβανομένης της ερήμην δίκης του Μιχαήλ Ρομάνοφ, ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για βιασμό και δολοφονία. Κατηγορείται ότι εισέβαλε σε ένα σπίτι τον Μάρτιο σε χωριό της περιοχής Brovarsky κοντά στο Κίεβο, δολοφόνησε έναν άνδρα και στη συνέχεια βίασε επανειλημμένα τη γυναίκα του, ενώ «απείλησε την ίδια και το ανήλικο παιδί της με βία και όπλα».

Χρήστος Σταθόπουλος