Διφορούμενα μηνύματα Μητσοτάκη για τις πρόωρες κάλπες – Σύγχυση και αμφισβήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ

 Διφορούμενα μηνύματα Μητσοτάκη για τις πρόωρες κάλπες – Σύγχυση και αμφισβήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ

Σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί στο «γαλάζιο στρατόπεδο» όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. Και αυτό γιατί τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι διφορούμενα. Από την μία μεριά επαναλαμβάνει μονότονα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι από την άλλη μεριά θέτει σε εκλογική ετοιμότητα ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.

Της Άννας Καραβοκύρη

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συνέδριο της ΝΔ, που είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το επόμενο 12μηνο και ήδη υπάρχει διάχυτη αμφισβήτηση από αρκετά κομματικά στελέχη ως προς τον χρόνο των εκλογών.

  • Κορυφαία γαλάζια στελέχη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υποστηρίζουν πως «οι καιροί είναι απρόβλεπτοι, πως σε αυτή την φάση κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέτει τυχαία το κόμμα σε εκλογική εγρήγορση».   

Παρότι ο πρωθυπουργός διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής πως «είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση» καθώς όπως άλλωστε σημείωσε, 12 μήνες δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Κάλεσε λοιπόν όλους και ιδίως τα κομματικά στελέχη να «τα δώσουν όλα» ώστε η ΝΔ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα διότι αυτό θα μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοδυναμία.

Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, το αμέσως επόμενο διάστημα μικτά κλιμάκια υπουργών και βουλευτών ξεκινούν περιοδείες σε όλη την χώρα καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή, ενώ παράλληλα θα επικοινωνούν τα όσα ήδη έχει πετύχει η κυβέρνηση παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε όλα τα κομματικά στελέχη να ξεκινήσουν άμεσα περιοδείες, προκειμένου να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Ουσιαστικά το κόμμα μπαίνει πια στον τελευταίο χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023. Και αυτό απαιτεί από όλους μας να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας, ειδικά από τα κομματικά μας στελέχη τα οποία έχουν αυτό ως αποκλειστικό αντικείμενο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Γραμματεία, θέτοντας το κόμμα σε εγρήγορση.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί φαινόμενα έπαρσης ζητώντας από όλους να επικοινωνήσουν το έργο της κυβέρνησης και να αναγνωρίζουν τα λάθη τα οποία διορθώνονται. “Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά. Αυτό μας ζητάει η χώρα. Αυτό μας ζητά το κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το διάστημα μέχρι την άνοιξη του 2023 που θα διεξαχθούν οι εκλογές περνάει πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος «στόχος του πρωθυπουργού, εκτός από την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την επίτευξη των προεκλογικών του δεσμεύσεων, είναι να επιδιώξει τη σύγκριση της κυβέρνησής του με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα».

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι « η στρατηγική της σύγκρισης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να προσελκύσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της παράταξης. Μάλιστα εκτιμούν ότι με αυτή την στρατηγική αποδημούν  τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που “ποντάρει” στην δυσαρέσκεια των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα θέτει στο δημόσιο διάλογο ανάλογα διλλήματα σύγκρισης σε όλα τα επίπεδα. Με λίγα λόγια, θα καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με ποια πρόσωπα θα διαχειριζόταν τις πρωτοφανείς κρίσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα στην περίπτωση που ήταν στην εξουσία.

Παναγιώτης Δρίβας