Διερευνητικές σε κλίμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα νησιά

 Διερευνητικές σε κλίμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα νησιά

Εξι μέρες πριν τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ομάδας διπλωματών στην Αθήνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται εκ νέου προ σημαντικής όξυνσης. Μάλιστα προκύπτουν εύλογα ανησυχίες για το πως θα διεξαχθούν οι εν λόγω συνομιλίες, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να βάλει τις έωλες επιδιώξεις της να γκριζάρει τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την προσφιλή της τακτική για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Νίκος Δένδιας έδειξε ότι δεν θα μασήσει τα λόγια του και στη νέα πρόκληση, που του επιφύλαξε η διπλωματία της γειτονικής χώρας επί νορβηγικού εδάφους.

Διόλου τυχαία λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα διατηρήσουν στην επικαιρότητα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο Τούρκος Πρέσβης στη Νορβηγία εμφανίστηκε στο ακροατήριο του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία ο Νίκος Δένδιας για να προβοκάρει τον Έλληνα Υπουργό. Ζήτησε διάλογο με γνώμονα την ισότητα και τα δικαιώματα της Τουρκίας καθώς δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

  • «Και έρχεται η Τουρκία που λέει: «επειδή δεν προσχώρησα στην UNCLOS, δεν επιτρέπεται να εφαρμόσετε την UNCLOS, και αν εφαρμόσετε την UNCLOS, είναι απειλή πολέμου εναντίον σας, και αυτό είναι έτσι, γιατί αυτό θέλω». Είναι αυτό μια λογική συμπεριφορά στον 21ο αιώνα; Είναι πραγματικά μια πρόσκληση σε διάλογο; Ή μήπως είναι μια καθαρή απειλή;» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι «η αλήθεια είναι ότι η διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι επιλύσιμη. Υπό μία προϋπόθεση: να έρθει η Τουρκία στον 21ο αιώνα. Εάν η Τουρκία παραμείνει στον 19ο αιώνα, εάν η Τουρκία παραμείνει με τον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διηύθυνε τις υποθέσεις έχοντας τις αρμάδες γύρω από τη Μεσόγειο, τότε αυτό είναι απαγορευτικό».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπροστά τους έχουν μια σημαντική αναβάθμιση της τουρκικής ρητορικής, αν και καθησυχάζουν ότι η καμπάνια διεθνοποίησης, που φαίνεται ότι ετοιμάζει η Άγκυρα προς τις χώρες που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, θα πέσει στον κενό αφής στιγμής ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ βγήκαν δημόσια και πήραν αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος «η παρουσία του Τούρκου Πρέσβη στόχο είχε να καταγράψουν παρουσία και λόγο σε ένα διεθνές ακροατήριο. Ίσως να είχε και την ελπίδα να παγιδεύσει δημόσια τον κ.Δένδια σε περίπτωση που έχανε την ψυχραιμία του ή έδειχνε εκνευρισμό απέναντι σε όσα ανεδαφικά άκουγε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη-αστραπή στη Σερβία, σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής με κεντρικό θέμα την Ουκρανία και τις ευρώ-αφρικανικές σχέσεις. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο περιθώριο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

  • Ενδεικτική για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο είναι η αποστροφή του από το Βελιγράδι ότι «φιλοδοξούμε να καταστούμε αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Υποστηρίζουμε τον αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤAP, ο οποίος εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και φυσικά η θέση της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι πρέπει να τονωθεί η ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, ηλεκτρική διασύνδεση), κάτι που κατά το σκεπτικό της Κυβέρνησης θα εδραιώσει τον ρόλο και τα συμφέροντα της Ελλάδας καθώς η μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο δείχνει από που θα γίνουν οι εν λόγω ενεργειακές οδεύσεις παρά τις παράνομες ενέργειες και συμφωνίες της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα