• 20 Απριλίου, 2021

Die Welt: “Η ΕΕ δρομολογεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη Τουρκία”

 Die Welt: “Η ΕΕ δρομολογεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη Τουρκία”

Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται η ανασκόπηση του σημερινού γερμανικού Τύπου από την dw.com.

«Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ηρεμία στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει. Για να διατηρηθεί αυτή η ηρεμία και στο μέλλον οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα», γράφει η tagesschau.de με τίτλο «Η ΕΕ δίνει κίνητρα στη Τουρκία», επικαλούμενη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σημειώνει: «Ένα από τα κίνητρα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Στη βιντεοδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ γίνεται συζήτηση επί τη βάσει προσωρινού σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο προβλέπει τη προετοιμασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

«Κίνητρα στην Άγκυρα»

Από τη πλευρά της η Die Welt παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο: «Η ΕΕ δρομολογεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με τη Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Με την απόφασή τους οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Άγκυρα να αναζητήσει εποικοδομητικά λύσεις στη διένεξη με Ελλάδα και Κύπρο για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και κοντά σε ελληνικά νησιά.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα είχαν πολλά οικονομικά οφέλη από μια εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, αλλά και παροχής υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης έχουν παγώσει από τα τέλη του 2016 επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδωσαν μέχρι σήμερα σχετική εντολή στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών.