• 29 Νοεμβρίου, 2020

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ!- “Ζούμε τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου”, λένε οι εντατικολόγοι στη Θεσσαλονίκη

 Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ!- “Ζούμε τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου”, λένε οι εντατικολόγοι στη Θεσσαλονίκη

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κοροναϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως μετέδωσε το OPEN TV, σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Νικολαϊδη, σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών. Συγκεκριμένα, τρεις διασωληνωμένοι στην Κατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

«Ζήσαμε τη νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου»

Με τα πιο γλαφυρά λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξημέρωσε στη Θεσσαλονίκη… Ήταν άλλη μία νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». 

Υπενθυμίζεται ότι γιατροί νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ”, το ιατρικό προσωπικό νοσοκομείων υποχρεώνεται να “εξάγει” ασθενείς από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να “εισάγει” άλλους που έχουν περισσότερο ανάγκη της συστηματική βοήθεια των ΜΕΘ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, OPEN TV, Η ΑΥΓΗ