• 19 Ιουνίου, 2021

Διάσκεψη Βερολίνου: Η επίσημη απάντηση της Γερμανίας για τη μη κλήση της Ελλάδας

 Διάσκεψη Βερολίνου: Η επίσημη απάντηση της Γερμανίας για τη μη κλήση της Ελλάδας

Επίσημη απάντηση για τη νέα απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου δίνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η μη κλήση της χώρας μας προκάλεσε εκνευρισμό στον Νίκο Δένδια, ο οποίος προχώρησε σε ασυνήθιστα έντονη κριτική της γερμανικής στάσης.


«Η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στη διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο, ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός. Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε Μαρία Άντεμπαρ.

Συμπλήρωσε δε, ότι η Λιβύη και οι εξελίξεις στη χώρα «είναι ένα θέμα που δικαίως ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς παράγοντες και χώρες και για αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με όλους, όσο αυτό είναι δυνατόν και στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι η βάση των συμμετεχόντων είναι αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης και της διαδικασίας follow up».

Η απάντηση του Βερολίνου εκθέτει την κυβέρνηση και αποδεικνύει το πισωγύρισμα της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν απούσα και από τη διάσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020. Αντιθέτως η χώρα μας συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Συνεπώς, η μη κλήση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020 συνεχίζει και στοιχίζει στη χώρα μας, η οποία μένει αποκλεισμένη από διεθνείς διασκέψεις.