• 4 Δεκεμβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: “Πρέσινγκ” στην κυβέρνηση, διεύρυνση και ανανέωση στο κόμμα -Οι κινήσεις Τσίπρα

 ΣΥΡΙΖΑ: “Πρέσινγκ” στην κυβέρνηση, διεύρυνση και ανανέωση στο κόμμα -Οι κινήσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πλέον ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και εν μέσω εξελίξεων στον όμορο πολιτικό χώρο με τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής πυκνώνει τόσο την κομματική  δραστηριότητά του όσο και τις παρεμβάσεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έχει μπροστά του ένα δύσκολο Χειμώνα, ωστόσο η τακτική που θα ακολουθήσει περνώντας από τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πολιτικό σκηνικό σκοπός του είναι να παραμείνει από τη μια το πρόσωπο που ηγείται του αντικυβερνητικού μετώπου και από την άλλη πλευρά να εδραιώσει το ΣΥΡΙΖΑ ως την ηγετική δύναμη του προοδευτικού μετώπου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τα δυο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα ακρίβεια και πανδημία είναι αυτά που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των δυο πόλων που συγκρούονται στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους στα δυο μείζονα αυτά ζητήματα και για το λόγο αυτό θα βάλει όλη την ενέργειά του, όσο κι αν το περιβάλλον δεν είναι ακόμη ευνοϊκό στο μιντιακό στερέωμα.

Το πρώτο δείγμα γραφής ο κ. Τσίπρας το έδωσε με την απάντησή του στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης.

Ανέδειξε σε πρώτο χρόνο και με ηχηρό τρόπο τόσο την αποτυχία της κυβέρνησης όσο όμως και τις μεγάλες αντιφάσεις στις οποίες υποχρεώθηκε για μια ακόμη φορά ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός σπεύδοντας με το 11ο διάγγελμά του να μαζέψει επικοινωνιακά το επιτελικό φιάσκο όπως χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου της διαχείριση της πανδημίας.

Η επιθετική τακτική του κ. Τσίπρα και η τακτική του στενού μαρκαρίσματος που εγκαινίασε με την προαναγγελία της απάντησή του στο διάγγελμα Μητσοτάκη είχε και τα πρώτα αποτελέσματα προκαλώντας μια πρώτη αμηχανία στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

  • Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες μετά την επίσημη πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών και ήταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος ο οποίος επανάφερε το γνώριμο κυβερνητικό επιχείρημα από την προηγούμενη φάση της πανδημίας για μελέτες που δεν έχουν ή  έχουν γίνει για συγκεκριμένες κοινωνικές εκφάνσεις και κλάδους εργαζομένων.

Αυτή τη φορά ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο mega προκειμένου να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης να μην δυσαρεστήσει τους αστυνομικούς – προνομιακό ακροατήριο και εκλογική δεξαμενή της ΝΔ – έφτασε στο σημείο για να υποστηρίξει την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην συγκρουστεί και για να αντικρούσει το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να δίνεται το λάθος μήνυμα ανεμβολίαστοι να ελέγχουν τα πιστωποιητικά, να αναφέρει ότι δεν έχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κοροναϊό.

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν το ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να επικαλείται το ίδιο επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι ο ιός μεταδίδεται στα ΜΜΜ ή να καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής άλλη μελέτη στην οποία αποδεικνυόταν ότι στις πορείες και τις διαδηλώσεις η πανδημία εξαπλώνεται, μόνο που όπως αποδείχτηκε τελικά αυτή η μελέτη σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε σε διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών.

Οι κυβερνητικές επιθέσεις πάντως στον Παύλο Πολάκη ως απάντηση στις βολές που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν πλέον την Κουμουνδούρου καθώς όπως σημειώνουν δεν πείθει πλέον κανένας κυβερνητικός παράγοντας με το να επικαλείται τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας κάθε που η κυβέρνηση στριμώχνεται στα σκοινιά.

Στην πρέσα για την ακρίβεια

Το θέμα θα αποτελεί ένας διαρκές πεδίο σύγκρουσης σε όλα τα φόρα και ιδιαίτερα στη Βουλή τη Δευτέρα στη συζήτηση για την ακρίβεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η αντιπαράθεση των διαγγελμάτων θα μεταφερθεί στην ολομέλεια αυτή τη φορά και στο φόντο της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τις πρώτες προειδοποιητικές βολές κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την ώρα που η πανδημία καλπάζει αυτή κόβει 820 εκατ. από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία τα 280 από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ εν μέσω κύματος ακρίβειας ανατιμήσεων και ραγδαίας φτωχοποίησης «μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων: προβλέπει 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίον τα 2,3 δισ. από έμμεσους» και στερεί συνολικά 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  • Παράλληλα με την πολεμική στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει πλώρη για την ανανέωση του κόμματός του και για την αναδιάταξη των εσωκομματικών δυνάμεων αλλά και των ισορροπιών.

Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την προσυνεδριακή καμπάνια του κόμματος με τον τίτλο «νέα αρχή» και ταυτόχρονα θα γίνει και η παρουσίαση του think tank, όπως το αποκαλούν στο περιβάλλον του. Πρόκειται για την ομάδα εκείνη επιστημόνων και διακεκριμένων επαγγελματιών στον κλάδο τους οι οποίοι στόχος είναι να σηματοδοτήσουν την ανανέωση του κόμματος αλλά και τη διεύρυνσης σε ευρύτερα ακροατήρια με αναφορά φυσικά στην αριστερά αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις γενικότερα.

Ο κ. Τσίπρας στοχεύει στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος ευρύτερων στρωμάτων πρώτιστα στο περιεχόμενο των προτάσεων που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με τα πρόσωπα αυτά να προσθέτουν κύρος και επιστημονική τεκμηρίωση στις θέσεις του κόμματος.

Ρευστό κλίμα

Στην Κουμουνδούρου πάντως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη μάχη στη Χαριλάου Τρικούπη και την ίδια στιγμή αξιοποιούν κάθε μέσω που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανθρώπινο δυναμικό για να εξάγουν συμπεράσματα και από τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις της κοινωνίας.  

Στην 9η ανάλυση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τις εκλογικές τάσεις η ανάλυση των 43 περιοδικών μετρήσεων των εταιρειών από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός δυο από τις βασικές παραδοχές είναι το ζωηρό ενδιαφέρον που προκύπτει από την εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και η δυναμική που αναπτύσσεται προδιαγράφοντας έναν χειμώνα καταλύτη πολιτικών εξελίξεων στο φόντο της εκλογής νέου προέδρου στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και των συνεδριακών κύκλων που έχουν ανοίξει στα βασικά κόμματα εξουσίας.  

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου Πουλαντζά καταλήγουν και σε ενθαρρυντικά ευρήματα παρά την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην εισπράττει από την κυβερνητική φθορά.

Στα κέρδη για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η οριακή άνοδος στην αποδοχή των προτάσεών του κατά 2,2% από τους πολίτες αλλά και το βασικότερο για τους αναλυτές είναι μια διαφαινόμενη επιστροφή των ψηφοφόρων του κόμματος από την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, όταν την ίδια στιγμή ψηφοφόροι της ΝΔ στις εκλογές του 2019 μετακινούνται τώρα εκείνοι στην γκρίζα περιοχή των δημοσκοπήσεων.