• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Διαμαρτυρία Ερντογάν για τη βάση της Αλεξανδρούπολης και τα Rafale – “Αναστατώνει την Τουρκία”

 Διαμαρτυρία Ερντογάν για τη βάση της Αλεξανδρούπολης και τα Rafale – “Αναστατώνει την Τουρκία”

Σύμφωνα με το Anadolu ο Ερντογάν ανέφερε σε δημοσιογράφους, πως κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεντ, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε και στον Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Γάλλος ομόλογός του, του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον ίδιο να του απαντά ότι «σε ξεγελάνε».

«Στο προσκήνιο ήρθαν οι πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα κ.λπ. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Τα λέμε όλα ανοιχτά», είπε, χαρακτηριστικά, ενώ συζήτησαν και το θέμα της Λιβύης.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί στην ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.