Διάγγελμα Μπάϊντεν: Η Ρωσία ή θα διαλέξει την διπλωματία, ή θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις

 Διάγγελμα Μπάϊντεν: Η Ρωσία ή θα διαλέξει την διπλωματία, ή θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις

Η ρωσοουκρανική κρίση ήταν το αντικείμενο του διαγγέλματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν που πραγματοποίησε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή (18/2), μετά τη συνομιλία με τους ξένους ηγέτες και ενώ οι μαζικές εκκενώσεις αμάχων από την περιοχή του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους συνεχίζονται.

Μέσω του διαγγέλματός του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε “πεπεισμένος” ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία και μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

“Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες”, είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη “δυναμική” στην Ευρώπη.

Πάντως, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία “θα πληρώσει βαρύ τίμημα”, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει και σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.

“Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είπε ότι “υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία” και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ προειδοποίησε πως οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε “παρία της διεθνούς κοινότητας”, καθώς “θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές” και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι “έτοιμες” στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Νταλίπ Σινγκ
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Νταλίπ Σινγκ 2022 ALEX BRANDON/AP PHOTO

“Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας”, τόνισε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Σχετικά Άρθρα