Διαφορετικές στρατηγικές της Δύσης απέναντι στον Πούτιν- Μακρόν και Ντράγκι προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης, ενώ ο Μπάϊντεν επιδιώκει συνέχιση του πολέμου

 Διαφορετικές στρατηγικές της Δύσης απέναντι στον Πούτιν- Μακρόν και Ντράγκι προωθούν ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης, ενώ ο Μπάϊντεν επιδιώκει συνέχιση του πολέμου

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προβλήθηκε κατά την ορκωμοσία του κ. Μακρόν, πριν μερικές ημέρες. Ο κ. Μακρόν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Γαλλία έχει επίσης στείλει όπλα και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο ως μέρος μιας ευρωπαϊκής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Το περασμένο Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε τον μακροπρόθεσμο στόχο του να οικοδομήσει μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μια ώθηση στην οποία αντιτίθενται οι ευρωπαϊκές χώρες στο ανατολικό μέτωπο του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε «αποφασιστική δράση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, πρώτα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και να έχει το θάρρος να οικοδομήσει μια νέα ευρωπαϊκή ειρήνη και νέα αυτονομία στην ήπειρό μας».

Ενδεικτικό αυτής της νέας στρατηγικής που ζητά ο Γάλλος πρόεδρος είναι πως είπε ότι “στόχος της Ευρώπης δεν είναι να καταστρέψει την Ρωσία και τον Πούτιν”, διαχωρίζοντας, ουσιαστικά, την θέση του από το αμερικανικό σενάριο για συρρίκνωση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ρωσίας, πολύ δε περισσότερο από τις παλαιότερες δηλώσεις του Τζο Μπάϊντεν ότι η Δύση “πρέπει να ρίξει τον Πούτιν”.

Αλλά και για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε, ο Μακρόν έχει δηλώσει πως κάτι τέτοιο μπορεί να πάρει ακόμα και δεκαετίες, και αντιπρότεινε μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα που θα περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ή και χώρες μη μέλη της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων θα συγκροτηθεί και μία χαλαρή (πολιτική) σχέση με το Κίεβο.

Μακρόν και Ντράγκι προσπαθούν να καθοδηγήσουν την Ευρώπη σε μία ειρηνευτική προσέγγιση σχετικά με το ουκρανικό, η οποία πόρρω απέχει από την στρατηγική της Ουάσιγκτον που φαίνεται να αποσκοπεί στον εξοπλισμό της Ουκρανίας ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο και να εξουθενώσει έτσι αμυντικά και κυρίως οικονομικά την Ρωσία.

Η Ε.Ε είναι προσώρας διασπασμένη, με τις βαλτικές χώρες να προσαρτώνται απολύτως στο άρμα του ΝΑΤΟ και να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ ως αιχμή του δόρατος κατά της Ρωσίας μέσω ενός πιθανώς μακροχρόνιου πολέμου, και την αμφίσημη στάση της Γερμανίας που αισθάνεται ενοχικά για την πολιτική δύο δεκαετιών των Σρέντερ και Μέρκελ που οδήγησαν την Ευρώπη στην πολύ μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δείχνει προσώρας πως συντάσσεται με την αμερικανική στρατηγική και δεν συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια των Μακρόν και Ντράγκι.

Φινλανδία: “Fast track” στο ΝΑΤΟ

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν οι ίδιες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές , η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Σεραφείμ Κοτρώτσος