• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Δεύτερο lockdown στην Ευρώπη – Αυστηροί περιορισμοί σε ανεμβολίαστους στην Αυστρία

 Δεύτερο lockdown στην Ευρώπη – Αυστηροί περιορισμοί σε ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Αυστρία και Ολλανδία επέβαλλαν lockdown για να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που προκαλεί εμφράγματα στα συστήματα υγείας της Ευρώπης. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει λοκντάουν στους ανεμβολίαστους προκειμένου να σταματήσει η νέα έξαρση κρουσμάτων, όπως είπε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν άμεσα τα ποσοστά εμβολιασμού, που είναι πολύ χαμηλά.

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλλε νέο lockdown, για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών είναι μερικοί, και περιλαμβάνουν κλείσιμο καταστημάτων τροφίμων και εστίασης από τις 8 το βράδυ και διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς το κοινό στις κερκίδες. Το λιανεμπόρια θα κλείνει από τις 6 το απόγευμα, οι συγκεντρώσεις σε σπίτια άνω των 4 ατόμων απαγορεύονται και ενθαρρύνεται το μέτρο της τηλεεργασίας. Η διάρκεια του lockdown, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι για τρεις εβδομάδες.

Η Αυστρία καταγράφει τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη (περίπου 64%), ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 67%, με ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης που επλήγησαν πολύ από την πανδημία το 2020 (Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία) να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 80%.

Από σήμερα, στις περιοχές της Ανω Αυστρίας και του Σάλτζμπουργκ οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης και σωματικής άσκησης. Ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι αναμένει την έγκριση του Κοινοβουλίου και των τοπικών κυβερνήσεων για να επιβάλει εθνικό λοκντάουν στους ανεμβολίαστους. Το δεύτερο μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας που ανακοινώθηκε είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα 11.706 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Αυστρία, μια χώρα με περίπου ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας (που θρηνεί πολύ περισσότερους θανάτους).

Η Αυστρία είναι η δεύτερη χώρα της Ε.Ε., μετά την Ολλανδία, που επανέρχεται στα αυστηρά μέτρα και στα λοκντάουν. Ηδη, από το Σαββατοκύριακο που πέρασε, εφήρμοσε περιορισμούς για την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας. Από προχθές οι χώροι εστίασης και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείνουν στις 7:00 μ.μ. Τα γήπεδα θα μείνουν χωρίς θεατές, ενώ θα επιτρέπεται η είσοδος στα θέατρα και στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η τηλεργασία επανέρχεται όπου είναι δυνατή, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας πίστευε ότι θα αποφύγει τα περιοριστικά μέτρα λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών (85% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί), αλλά, μόλις ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται καθημερινά, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά με αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Οι μισές ολλανδικές πόλεις ανέβαλαν τις ετήσιες εκδηλώσεις για την υποδοχή του Sinterklaas (μορφή που παραπέμπει στον Αγιο Νικόλαο και στον Αη Βασίλη – Σάντα Κλάους), που θεωρείται η εθνική γιορτή των παιδιών και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Επίσης, στη Γερμανία, αναβλήθηκε το άνοιγμα των περίφημων χριστουγεννιάτικων αγορών, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού, που έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στις υγειονομικές αρχές. Στο Βερολίνο, απαγορεύεται η είσοδος των ανεμβολίαστων στα μπαρ και στα εστιατόρια, ενώ επανέρχονται οι συζητήσεις για αυστηρότερους περιορισμούς παντού και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τους οποίους μέχρι τώρα απέφευγε η κυβέρνηση. Η υπό σχηματισμό κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων έχει καταθέσει νομοσχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς του προσωπικού κλινικών, ιδρυμάτων, γηροκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών και στο στρατό. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί η επαναφορά αυστηρών περιορισμών μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς και το θέμα της επιβολής lockdown που θα ισχύει για όλους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 33.498 νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν. Ιατρικές οργανώσεις προειδοποιούν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα και θα προκαλέσει περισσότερα κρούσματα και θανάτους απ’ ό,τι μέχρι τώρα.

 Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε αρκετές χώρες στα ανατολικά. Πλήρης άρση των μέτρων και περιορισμών -αλλά και ατομικής προφύλαξης- οδηγούν σε τέταρτο και πέμπτο κύμα της πανδημίας, εκτιμούν οι ειδικοί. Η πανδημία παρουσιάζει έξαρση σε σχεδόν όλο τον κόσμο, όμως τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού (1,9 εκατομμύρια) εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι μολύνσεις παρουσίασαν αύξηση 7%-10% στη γηραιά ήπειρο, όμως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στη Δυτική και Νότια Ευρώπη συγκρατούν τους αριθμούς θανάτων μέχρι στιγμής, αντίθετα από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο (ή πέμπτο ανάλογα με τη χώρα) κύμα έχει μετατραπεί σε πραγματική λαίλαπα. Νέους περιορισμούς εξετάζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπου το νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει τις δύο χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη:

Στη Ρουμανία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 34,5% του πληθυσμού και στη Βουλγαρία το 23,04% των ενήλικων. Η Λετονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, όπου οι εμβολιασμοί επίσης παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, επέβαλαν αυστηρά μέτρα και τοπικά λοκντάουν.

Προβληματίζουν και ανησυχούν την κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία τα πολλά κρούσματα και η αύξηση των θανάτων από κοροναϊό. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 38.000 και οι θάνατοι τους 157 το τελευταίο 24ωρο. Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονται 8.652 ασθενείς με Covid. Η βρετανική κυβέρνηση ήρε τα περιοριστικά μέτρα το καλοκαίρι, λόγω της επιτυχημένης εκστρατείας εμβολιασμών: πάνω από το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου και περισσότεροι από το 80% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ η χορήγησης της τρίτης, αναμνηστικής δόσης ξεπέρασε το 21% του πληθυσμού.