• 21 Οκτωβρίου, 2021

Δεύτερη η Ελλάδα σε θανάτους στην Ευρώπη – Ερωτήματα για τη σιωπή των επιστημόνων θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 Δεύτερη η Ελλάδα σε θανάτους στην Ευρώπη – Ερωτήματα για τη σιωπή των επιστημόνων θέτει ο Ευάγγελος  Βενιζέλος

Καθημερινά η χώρα μας μετρά δεκάδες νεκρούς από CoViD, και ανεβαίνει ψηλά στη μακάβρια λίστα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών.

Πρώτη είναι η Βουλγαρία, με 92,07 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και ακολουθεί η Ελλάδα με 46,83 νεκρούς. Αρχές Σεπτεμβρίου η χώρα μας κατείχε την τρίτη θέση.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως η μέση αναλογία θανάτων στις 30 συγκρινόμενες χώρες είναι μόλις 14,52 ανά εκατομμύριο.

Η εικόνα δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει καθηλωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν χώρες με μονοψήφια ή και μηδενική αναλογία θανάτων. Στο Λουξεμβούργο, δεν καταγράφεται θάνατος και στη Σλοβακία αναλογούν 0,73 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού.


Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες του “Νότου”: στην Ιταλία αναλογούν 12,81 θάνατοι ανά εκατομμύριο και στη Πορτογαλία 16,03. Στην κεντρική Ευρώπη, η Γερμανία έχει 4,5 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γαλλία 22,47.

Τα πυρά Βενιζέλου

Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων, τόνισε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με δυο νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με τέσσερις», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για την πραγματοποίηση παρελάσεων χωρίς διάκριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

«Τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.