• 22 Οκτωβρίου, 2020

Δένδιας – Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα – Ορατό το ενδεχόμενο συνάντησης

 Δένδιας – Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα – Ορατό το ενδεχόμενο συνάντησης

Ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβούν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας για να μιλήσουν στο φόρουμ ασφαλείας «GlobSec 2020». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε συζήτηση που θα γίνει σήμερα για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την ιστορική απόφαση: Ποιοι ναζιστές της Χρυσής Αυγής οδηγούνται στη φυλακή

Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής στο ίδιο φόρουμ, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άγνωστο αν θα υπάρξει συνάντηση. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής ραντεβού μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τετ-α-τετ να πραγματοποιηθεί την τελευταία στιγμή.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει τα εξής:

«Στο πλαίσιο του GLOBSEC 2020 Bratislava Forum, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα “EU’s Global Leadership in the post-Covid Era”. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις».

Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης ίσως να κρύβει την είδηση πως Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συνομιλήσουν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Εφόσον πραγματοποιηθεί το ραντεβού, είναι βέβαιο πως κεντρικό θέμα θα είναι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως έπειτα από την ανακοίνωση στις 22 Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Προφανώς, θα αποτελέσει είδηση ακόμη και η μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Διότι η πιθανότητα αυτή θα δείξει ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων της Αθήνας και της Άγκυρας σήμερα, έπειτα από την μεγάλη κρίση του καλοκαιριού με τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρά τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και επιστροφή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου.

Η πιθανή συνάντηση των κυρίων Δένδια και Τσαβούσογλου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από μήνες.

Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό να συζητήσουν για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Κι αυτό διότι μετά την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.