• 29 Νοεμβρίου, 2021

Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

 Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Νίκολα Σελάκοβιτς, στην Αθήνα.

«Συζητήσαμε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό, τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας» γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Σέρβο ομόλογό του μετά τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες. Συμπλήρωσε ότι θα ενημερωθεί από τον ίδιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το αποτέλεσμα της συνομιλίας και εξέφρασε την ελπίδα πως τα υπουργεία Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Σερβίας θα συνεργαστούν πολύ στενά στο εγγύς μέλλον. Αφού σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα υπολείπεται σε σχέση με τη συνεργασία στους άλλους τομείς, διατύπωσε την πεποίθηση πως «μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα».

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε πως η Ελλάδα και η Σερβία θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο και τριμερών συναντήσεων, αλλά επίσης και τετραμερών σχημάτων που προσέφερε στη συζήτηση ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. Ως προς αυτό, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως θετική και προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε εκ νέου τη σταθερή αντίθεση της Ελλάδας σε φυγόκεντρες δυνάμεις, «οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας». Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως έθεσε ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία τους, υπό την αιρεσιμότητα. Μάλιστα, δήλωσε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει τεχνική βοήθεια εφόσον η σερβική πλευρά το επιθυμεί. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «pacta sunt servanda», οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και πως η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος μπροστά τους και σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθεια, να καταβάλλει προσπάθειες, να εργάζεται.