• 16 Μαΐου, 2021

Δένδιας: “Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές μας με την Τουρκία”

 Δένδιας: “Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές μας με την Τουρκία”

“Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από τα χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη”, αναφέρει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την σύγκρουση on camera με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η επίσκεψή του στην Τουρκία έγινε με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων, τονίζει όμως πως η επίλυση των διαφορών έχει ως προϋπόθεση να σέβεται η Τουρκία την διεθνή νομιμότητα. Για κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία υπηρετεί, όπως είπε, ο ίδιος, σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διμερείς σχέσεις, η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανοικοδόμηση της χώρας.

“Ήταν μια ευκαιρία που [ο Πρόεδρος Menfi] βρισκόταν στην Αθήνα και μάλιστα για να χτίσουμε μετά από την εξαιρετικά καλή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Menfi με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.
Όπως ξέρετε, χθες ήμουν στην Κύπρο, στην τετραμερή με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Αύριο στο Κάιρο, την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, τη Δευτέρα έχουμε Συμβούλιο Υπουργών. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.