• 5 Αυγούστου, 2021

Δεν θα αποφύγουμε το 4ο κύμα εκτιμά ο Μόσιαλος

 Δεν θα αποφύγουμε το 4ο κύμα εκτιμά ο Μόσιαλος

Αναλυτικές απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τους πολίτες, έδωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει μία καλύτερη εικόνα αναφορικά με την μετάλλαξη “Δέλτα”, τους παιδικούς εμβολιασμούς, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Αναφορικά με την μετάλλαξη “Δέλτα”, σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από το βασικό στέλεχος και τις προηγούμενες μεταλλάξεις, παρότι είναι περισσότερο μεταδοτική.

Τα εμβόλια δε, τόσο της Pfizer όσο της AstraZeneca φαίνεται να ανταποκρίνονται αρκετά καλά δεδομένου ότι τα ποσοστά κάλυψης κατά της βαριάς νόσησης διαπιστώνονται στο 96% για το εμβόλιο της Pfizer-Biontek και στο 92% για το εμβόλιο της Astra Zeneca. Εκτίμησε δε, ότι και τα εμβόλια της moderna όπως και της Johnson θα κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα εξαιτίας της τεχνολογίας παραγωγής τους.

Κάλυψη για τα βαριά περιστατικά

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη “Δέλτα” στην ΕΕ σε βαθμό 90% περίπου όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας, ενώ για το 4ο κύμα στην Ελλάδα τόνισε ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. το στοίχημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να το συναντήσουμε στο τέλος Αυγούστου ώστε να εκμεταλλευτούμε το διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου και να στοχεύσουμε σε μαζικούς εμβολισμούς.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα μας, είπε πως σήμερα βρίσκεται στο 40% και πως χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις διότι αυτό το ποσοστό δεν αφορά όλες τις περιοχές αλλά είναι μεσοσταθμικό. Άρα πρεπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στις περιοχές με χαμηλό εμβολιαστικό ρυθμό.

Σε σχέση με την άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους εκτίμησε ότι είναι μία καλή πολιτική αλλά δεν θα έπρεπε να τα ονομάσουμε ως προνόμια διότι είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ή να μην κάνει εμβόλια, παρότι η επιλογή του καθενός επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια για τους εμβολισμένους θα πρέπει να αποκαθίστανται σταδιακά οι ελευθερίες.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός Υγειονομικών

Στα μέσα Μαρτίου, το ποσοστό, είπε, ήταν 40% και σήμερα είναι στο 75% και άρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκτιμήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών με βάση την εικόνα εκείνη τη στιγμη, δηλαδή στις αρχές του φθινοπόρου που θα έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παιδικός εμβολιασμός

Αναφορικά με τα παιδιά, σημείωσε ότι η ΕΕ φαίνεται να προωθεί τον εμβολιασμό των άνω των 16 ετών όπως το ίδιο έχει πράξει και το Ισραήλ που έχει υψηλά ποσοστά κάλυψης, ενώ σημείωσε ότι επικουρικά και στην Κούβα γίνονται δοκιμές σε παιδιά από 3 ετών μέχρι και 15 -με τα δύο κουαβνικά εμβόλια-, οπότε περιμένουμε τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις και από εκείνες τις κατευθύνσεις. Εκτίμησε πάντως ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει από τους μαθητές του Λυκείου και να μην είναι υποχρεωτικός