• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Δεν πτοεί τα τουρκικά γεωτρύπανα ο κορωνοϊός

 Δεν πτοεί τα τουρκικά γεωτρύπανα ο κορωνοϊός

Ούτε η πανδημία του κορωνοϊού δεν φαίνεται ικανή να επιβραδύνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφού το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται ήδη καθ’οδόν για την κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα πραγματοποιήσει νέα παράνομη γεώτρηση.

Το Γιαβούζ, το οποίο συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού ναυτικού, αναμένεται να φτάσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ σήμερα το απόγευμα όπου, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, θα ξεκινήσει παράνομη γεώτρηση εντός του αδειοδοτημένου από την ΚΔ τεμαχίου 6. Προς τούτο, η Τουρκία έχει εκδώσει ήδη Navtex με την οποία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι πέραν της τουρκικής φρεγάτας, το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου TB-2 ενώ άλλα συνοδευτικά πλοία ενδέχεται να αποπλεύσουν αργότερα.

Ανέβαλε η EXXON – Ακολουθεί η ΕΝΙ

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με προβληματισμό και με αμηχανία τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες γίνονται σε συνέχεια των αρνητικών για το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Exxonmobil ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβάλει για το τέλος του 2021 και αρχές του 2022 τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπρόσθετα, όλο και πιο πιθανό γίνεται το σενάριο αναβολής και της γεώτρησης της ENI στο τεμάχιο 6, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου.

Αν και ο ιταλικός κολοσσός δεν έχει ενημερώσει επίσημα την κυπριακή κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αναβολής, οι περιορισμοί στις πτήσεις και στις μετακινήσεις προσωπικού ελέω κορωνοϊού καθιστούν το σενάριο της αναβολής κάτι παραπάνω από βέβαιο. Αυτό που απομένει να φανεί είναι το αν η αναβολή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή αν θα πρόκειται για οριστική μετάθεση της γεώτρησης της ENI σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο ενεργειακό πρόγραμμα της κυπριακής δημοκρατίας, αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ακινητοποιήθηκε λόγω κορωνοϊού, τη στιγμή που Παρίσι και Λευκωσία απέστειλαν πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα για τις παράνομες ενέργειές της.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ