• 1 Αυγούστου, 2021

Δεμένα τα πλοία: “Καλά κάνουν και απεργούν” λένε οι επιβάτες

 Δεμένα τα πλοία: “Καλά κάνουν και απεργούν” λένε οι επιβάτες

Δεμένα είναι τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά.

Παρά τις μεθοδεύσεις τους, με την κήρυξη ως παράνομης της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων, κανένα δρομολόγιο δεν πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τους ναυτεργάτες να περιφρουρούν τον αγώνα τους στους καταπέλτες.

Στο πλευρό των απεργών και οι επιβάτες, που κατέβηκαν στο λιμάνι του Πειραιά καθώς ενημερώθηκαν από τις εταιρείες ότι τα πλοία θα αποπλεύσουν κανονικά.

«Το ξέραμε ότι υπήρχε απεργία αλλά από την προηγούμενη που είδαμε ότι έκαναν απεργία και τη σταματήσανε, είπαμε ότι μπορεί να ακυρωθεί» τόνισε στον ΑΝΤ1 μία επιβάτισσα. «Όμως καλά κάνουνε και κάνουν απεργία μ’ αυτές τις συνθήκες. Και εδώ θα καθίσω δίπλα τους, μαζί τους» συμπλήρωσε.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκρινε παράνομη τη σημερινή 24ωρη απεργία τους, τα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απηύθυναν κάλεσμα «Να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων».

Οι διοικήσεις των σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ προσθέτουν ότι «ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

«Στο μακρύ κατάλογο των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των επαίσχυντων αποφάσεων των Πρωτοδικείου Πειραιά, όπως και η σημερινή, που έκρινε την απεργία των ναυτεργατών στις 16 Ιούνη παράνομη, απαντάμε ότι θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από την μαζική – μαχητική συμμετοχή, των ναυτεργατών και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων που καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί.