Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια υποστηρίζει η Ουγγαρία

 Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια υποστηρίζει η Ουγγαρία

Την πληροφορία ότι συνολικά δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συναινέσει με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πλέον αγοράζουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ουγγαρία, μέσω του προσωπάρχη του προέδρου Όρμπαν, Γκέργκεϊ Γκούλας.

Όπως ανέφερε ο Ούγγρος αξιωματούχος, η χώρα του έχει ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ στη ρωσική Gazprombank, η οποία στη συνέχεια μετατρέπει τις πληρωμές σε ρούβλια πριν τις μεταφέρει σε προμηθευτές στη Ρωσία. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους ευρωπαίους αγοραστές να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν, που διατυπώθηκε στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή να πληρώνουν οι «μη φιλικές» χώρες της Μόσχας με το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας για να αγοράσουν το φυσικό της αέριο.

«Υπάρχουν άλλες εννέα χώρες που χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα πληρωμών, αλλά επειδή σήμερα η ιδέα του να είσαι καλός Ευρωπαίος σημαίνει επίσης ότι οι ηγέτες αυτών των χωρών δεν είναι ειλικρινείς όταν μιλούν είτε στη διεθνή σκηνή είτε στους δικούς τους ανθρώπους, οι άλλες εννέα χώρες δεν θα πω ότι κάνουν το ίδιο πράγμα», είπε ο προσωπάρχης του Όρμπαν.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, αφού αμφότερες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, ωστόσο δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι 10 από τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ έχουν ήδη δημιουργήσει λογαριασμούς στη Gazprombank και τέσσερα έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο, χρησιμοποιώντας αυτόν τον μηχανισμό.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι οι χώρες που εισάγουν πρώτες ύλες από τη Ρωσία χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια μέθοδο για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο», πρόσθεσε.

Όλα αυτά τη στιγμή που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διακηρύξει δημοσίως ότι δεν θα αγοράσουν ρωσικό αέριο σε ρούβλια. 

Βαγγέλης Μαρινάκης