Déjà vu μνημονίων – Λέξη “ταμπού” στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης

 Déjà vu μνημονίων – Λέξη “ταμπού” στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης

Οι Έλληνες φοβούνται για το μέλλον, φοβούνται για το οικονομικό και επαγγελματικό τους μέλλον, καταδεικνύει η έρευνα του ΕΚΠΑ, στην οποίαν εκτενώς αναφερθήκαμε χθες –και δεν έχουν άδικο. Θες από ένστικτο, θες από ανάλυση πραγματικών δεδομένων, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (μεσαία τάξη και πιο φτωχοί) τρέμει στην ιδέα ενός …déjà vu.

Μεγάλη έρευνα του ΕΚΠΑ για την περίοδο της καραντίνας – Στοιχεία έκπληξη για εκκλησία και ΕΕ (πίνακες)

Δέκα χρόνια μέσα στα μνημόνια και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με ένα ευμέγεθες μαξιλάρι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στη σημερινή εξουσία, το τελευταίο πράγμα που ο ψηφοφόρος θα περίμενε να ακούσει και πάλι, είναι η λέξη «Μνημόνιο».

Και όμως, ο όρος είναι στο λεξιλόγιο του πολιτικού συστήματος, με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σε ένα blame game για το ποιος θα ευθύνεται για την επαναφορά του. Για όσους δυσπιστούν, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χθεσινή κόντρα -ενίοτε σε πολύ υψηλούς τόνους- του «διδύμου» Σταϊκούρας Vs Τσακαλώτος, είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό.

Παράλληλα, λοιπόν, με το κυρίως μενού της σύγκρουσης για τα μέτρα που η κυβέρνηση πήρε, ο νυν υπουργός Οικονομικών βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (σαν να ήταν κυβέρνηση…). Όπως είπε, «το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό το κόστος, μαζί με τις αναστολές όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 τουλάχιστον μήνες, οι οποίες έχουν ένα ταμειακό κόστος που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες, ξεπερνά τα διαθέσιμα της χώρας. Και οδηγεί τη χώρα όχι μόνο στη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ουσιαστικά και σε ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε!».

Ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του, μιλώντας για τη δέσμη μέτρων που φέρει τη δική του υπογραφή, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, που σε πλήρη εξέλιξή του θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ, με τις νέες πρόνοιες που θα προστεθούν και συνδέονται και με την αξιοποίηση διαθέσιμων και νέων Ευρωπαϊκών ταμείων, για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας».

Συμπέρασμα;

  • Πρώτον, τα δύο «πακέτα» τα χωρίζουν δύο δισ. τα οποία όμως, κατά την άποψη του υπουργείου Οικονομικών είναι η απόσταση που χωρίζει άβυσσο και παράδεισο.
  • Δεύτερον, οι αναστολές, σύμφωνα με την προσέγγιση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να υπολογίζονται στα μέτρα, γιατί δεν αργεί η ώρα καταβολής των σχετικών ποσών.

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: η φράση του Χρ. Σταϊκούρα, «εμείς αυτό (σ.σ. το νέο μνημόνιο) θα το αποφύγουμε» εμπεριέχει την παραδοχή ότι η σχετική συζήτηση για νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι, πράγματι, στο τραπέζι, είναι στους φακέλους των συζητήσεων με τους θεσμούς, απλώς οι φάκελοι δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Είναι απορίας άξιο εξάλλου, πόθεν προκύπτει η βεβαιότητα του υπουργού για την αποφυγή του μνημονίου, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθεται στα… κάρβουνα, όσο δεν ξεκαθαρίζει τι ποσά και κάτω από ποιους όρους θα χορηγήσουν οι Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη.

Η ανησυχία, ο φόβος των πολιτών δεν μπορεί παρά να εντείνονται όσο η οικονομία είναι στον «πάγο» ένεκα της διεθνούς κρίσης βεβαίως, όσο δεν ανοίγει το κουτί με το επτασφράγιστο μυστικό, το κουτί με την ετικέτα, «συντάξεις». Το κόστος τους είναι υψηλό, απαγορευτικό θα έλεγε κανείς, όσο δεν υπάρχουν δουλειές, και άρα εισφορές να στηρίξουν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η ομίχλη γύρω από την πραγματική οικονομική κατάσταση πυκνώνει δε, πιο πολύ, κατά την άποψη των Τσακαλώτου – Παππά, όσο Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών λένε… μισόλογα για το ύψος (ή βάθος) της ύφεσης. Πιθανότατα γιατί ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι θα διασωθεί το καλοκαίρι, αλλά και πώς θα είναι η χώρα και ο πλανήτης το φθινόπωρο (δεύτερο κύμα κοροναϊού)

Υπάρχουν ωστόσο και δύο βεβαιότητες από τις κορυφές του πολιτικού συστήματος: του πρωθυπουργού -είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί μνημόνιο, έλεγε στην «Καθημερινή» ανήμερα, Πάσχα- και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η χώρα μας θα ανέβει στο ψηλότερο ευρωπαϊκό βάθρο της ύφεσης.

Η ζωή θα δείξει ποιος θα κερδίσει το «στοίχημα».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα