• 18 Οκτωβρίου, 2021

Covid 19: Τρομάζουν τα “ορφανά” κρούσματα- Διορθωτικές κινήσεις άρον-άρον- Σχεδόν κανείς δεν τηρεί τα περιοριστικά μέτρα

 Covid 19: Τρομάζουν τα “ορφανά” κρούσματα- Διορθωτικές κινήσεις άρον-άρον- Σχεδόν κανείς δεν τηρεί τα περιοριστικά μέτρα

Σε έναν κρυφό συναγερμό βρίσκονται, πλέον, οι αρμόδιες αρχές (υπ. Υγείας, ΕΟΔΥ, επιστήμονες) καθώς διαπιστώνεται έξαρση της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα. Μέσα σε μερικές ημέρες σημειώθηκε διπλασιασμός των “ορφανών” κρουσμάτων, γεγονός που εστιάζεται ιδιαίτερα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα.

Το γεγονός πως αναγκάστηκε να κάνει σχετική δήλωση ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει το κλίμα ανησυχίας. Βεβαίως, δυστυχώς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί παραβιάζουν συστηματικά τα περιοριστικά μέτρα φορώντας μάσκα μόνο όταν βρίσκονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με την σύζυγό του φορώντας μάσκα στην Επίδαυρο και λίγα λεπτά μετά την έβγαλε. Ενώ στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, κατά την δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ουδείς -πλην του Βασίλη Κικίλιας- εμφανίστηκε με μάσκα.

Επίδαυρος: Με μάσκες στο αρχαίο θέατρο Κυριάκος και Μαρέβα ...
Στην Επίδαυρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα ...

Όπως είναι φυσικό τα μέτρα παραβίαζονται συστηματικά και η εικόνα, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς είναι μιας χώρας χωρίς…ίχνος Covid 19. Κάτι όχι μόνο ανακριβές αλλά και παραπλανητικό. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση κρατά τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μια…ελεγχόμενη χαλαρότητα για να αφήσει την οικονομία του τουρισμού να δουλέψει, ωστόσο ακόμα δεν είναι εφικτό να προβλεφθούν οι συνέπειες, την ώρα, μάλιστα, που ένα δεύτερο πανδημικό κύμα φαίνεται πως χτυπά την Ευρώπη.

Τα 17 κρούσματα στην Αττική που καταγράφηκαν χθες αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία από πλευράς Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ουσιαστικά την «επιστράτευση» της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Μήνυμα με το οποίο εφιστά την προσοχή στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό, ανήρτησε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύοντάς το με ένα βίντεο με σχετικές ενημερωτικές συμβουλές.

«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες», αναφέρει στο tweet του ο πρωθυπουργός.

Λινού: Φοβάμαι σύντομα πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Λινού «πρώτον έχουμε περισσότερα κρούσματα και δεύτερον διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι να νοσήσουν», γεγονός που μας κάνει «αυτή τη στιγμή σαν χώρα να σχοινοβατούμε» ανάμεσα στην προστασία του πληθυσμού και την αποφυγή της πλήρους οικονομικής καταστροφής.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Λινού εκτίμησε ότι τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ως συστάσεις ή υποχρεωτικά η κυβέρνηση «ίσως είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόταν» και πρόσθεσε πως «εγώ θα ήθελα να δω σχεδόν υποχρεωτική τη μάσκα σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους».«Είναι δυστυχώς κρίμα, γιατί έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας που είναι πάρα πολύ φθηνό και το αγνοούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ για τη χρήση μάσκας.

Κοροναϊός: Υποχρεωτική μάσκα σε εκκλησίες και εμπορικά – Πότε ανακοινώνεται η απόφαση

«Θεωρώ ότι η συμπεριφορά μας είναι επίφοβη. Όσα και να είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, αν εμείς τηρούμε τους κανόνες, δεν θα υπάρξει διασπορά» τόνισε η κ. Λινού, είτε είναι ξένο, είτε εντόπιο το κρούσμα και επανέλαβε την αναγκαιότητα κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας. Επιπλέον, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι «δεν ευαισθητοποιούμε τους νέους ανθρώπους, γιατί κανείς δεν μπόρεσε να μεταφέρει αυτό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και του κινδύνου» στις νεαρότερες ηλικίες, εκτιμώντας την ίδια ώρα πως στις ηλικίες 20-40 ετών, «από εκεί θα προκύπτει η διασπορά».

“Το να θεωρούμε ότι είμαστε άτρωτοι είναι μια μορφή στρουθοκαμηλισμού. Βλέπουμε τι γίνεται στα Βαλκάνια, Είναι σοβαρό το πρόβλημα” τόνισε η κ. Λινού και προειδοποίησε πως “εγώ φοβάμαι ότι θα έχουμε σύντομα πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων”.