• 5 Αυγούστου, 2021

Σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου συνελήφθη -μετά 9 μήνες- ο νεοναζί Χρήστος Παππάς

 Σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου συνελήφθη -μετά 9 μήνες- ο νεοναζί Χρήστος Παππάς

Αστυνομικοί συνέλαβαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Ζωγράφου, το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ολοκληρωθεί η δίκη κατά των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 13 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης. Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπoρούσε να τον εντοπίσει, μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να είναι καταζητούμενος. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής εντοπίστηκε σε σπίτι ατόμου του περιβάλλοντος του όπου είχε βρει καταφύγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία 50χρονη Ουκρανή που είχε πάρει πρόσφατα την ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα ήταν υποψήφια με την παράταξη του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας.

Πλέον βρίσκεται στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και την Παρασκευή αναμένεται να οδηγηθεί στο Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρώην βουλευτής, είχε δώσει για τελευταία φορά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί την 1η Οκτωβρίου. Έκτοτε, ήταν εξαφανισμένος και ένα από τα πολλά σενάρια για το πού μπορεί να έχει καταφύγει έτσι ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη, ήταν ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Τα σενάρια για την διαφυγή του ήταν πολλά: Έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο να κρυβόταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μονή του Αγίου Όρους που είχε επισκεφθεί παλαιότερα και όπου είναι δυσχερείς οι σχετικοί έλεγχοι.

Εξετάστηκε, επίσης, η περίπτωση να υπήρχε σχέδιο υποδοχής του από φανατικούς εθνικιστές στη Σερβία που είχαν συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου, αλλά και το ενδεχόμενο να κατέφυγε για ένα διάστημα σε κρησφύγετο που του είχε προσφερθεί από φιλοναζιστές στη Νυρεμβέργη.

Οι ελληνικές αρχές τον έψαχναν σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και κινητοποιήθηκε και η Ιντερπόλ.

Μέσω του δικηγόρου του, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, είχε δηλώσει στις 22 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν θα παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές, αρνούμενος να εκτίσει την ποινή του για την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης ήταν το μοναδικό μέλος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που είχε μείνει ασύλληπτο, μετά και τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού και την έκδοσή του από τις βελγικές Αρχές στην Ελλάδα.