Χρυσή Αυγή: Στις 15 Ιουνίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό

 Χρυσή Αυγή: Στις 15 Ιουνίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν στις 15 Ιουνίου πρώην βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση.

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης της δευτεροβάθμιας δίκης για τις 15 Ιουνίου έγινε λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του σκεπτικού της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας (πρώτος βαθμός). Η καταχώρηση έγινε στις 31 Μαρτίου στο βιβλίο Αποφάσεων, των χιλιάδων σελίδων καθαρογραμμένης ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η μάχη της μιας ημέρας του Νίκου Ανδρουλάκη

Έτσι οι καταδικασθέντες πρωτοδίκως θα δικαστούν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά και για σειρά άλλων αξιόποινων πράξεων. Εν όψει της έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής έχουν ήδη υποβάλει αίτημα, προκειμένου η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς της, αλλά και να απαλλαγούν άλλων καθηκόντων οι εφέτες που θα κληρωθούν ως μέλη του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των κατηγορούμενων για τη δράση της οργάνωσης, με σειρά δολοφονικών ενεργειών ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου με την απόφαση φυλάκισης των 39, από τους συνολικά 52 καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, τα μέλη της διευθυντικής ομάδας Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς και συγκατηγορούμενοι του.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 2 πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, οι 4 καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012, οι 3 καταδικασθέντες για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και οι 10 καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης.

Μανώλης Δράκος