• 27 Νοεμβρίου, 2020

Χριστουγεννιάτικη αγορά: Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν πρώτα – Μέθοδος Click away και… ρεβεγιόν με 13033

 Χριστουγεννιάτικη αγορά: Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν πρώτα – Μέθοδος Click away και… ρεβεγιόν με 13033

Νέες πληροφορίες για το άνοιγμα της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, παρά το γεγονός ότι η πανδημία θερίζει, βλέπουν το φως της δημοσιότητας με δύο συνεντεύξεις σήμερα τόσο από τον υπουργό όσο και από τον αναπληρωτή υπουργού ανάπτυξης κκ Γεωργιάδη και Παπαθανασίου.

Και αν ο κ. Παπαθανασίου στη σκια των επικρίσεων περί την αυξημένη αισιοδοξία στις πρόσφατες δηλώσεις του περί ανοίγματος της αγοράς φροντίζει να ρίξει αισθητά τους τόνους με πολύ προσεκτικές δηλώσεις («Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει») ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πιο εύγλωττος.

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Ανάπτυξης. Τόνισε ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο (διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορονοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε». «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε.

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί…

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου

Οι τελευταίες πληροφορίες

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πώς η έξοδος των πολιτών για τις αγορές των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον η έξοδος από το σπίτι το βράδυ θα γίνει με SMS στο 13033. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά το βασικό σενάριο είναι ότι κυβέρνηση θα συνεχίζει να εφαρμόζει το sms στο 13033, προκειμένου οι πολίτες που θα βγουν στην αγορά για τα ψώνια τους, να μην δημιουργήσουν προβλήματα συνωστισμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Και φυσικά πρόκειται για εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους και όχι τα κέντρα διασκέδασης.

Χριστούγεννα θα κάνουμε στον τόπο που μένουμε και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.