• 28 Νοεμβρίου, 2021

Χριστούγεννα: Ούτε φέτος όπως παλιά – Θέμα χρόνου οι νέες απαγορεύσεις με ορατά μέτρα… “lockdown”

 Χριστούγεννα: Ούτε φέτος όπως παλιά – Θέμα χρόνου οι νέες απαγορεύσεις με ορατά μέτρα… “lockdown”

Προετοιμασμένοι για δύσκολες καταστάσεις είναι στην Κυβέρνηση, καθώς τα υψηλά ημερήσια κρούσματα αναμένεται να συνεχίσουν για μέρες δίχως να μπορεί να γίνει εκτίμηση ακόμη -όπως καταγράφεται στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου- πότε θα έρθει η κορύφωση του πανδημικού κύματος και από πότε η σταθεροποίηση και εν τέλει η σταδιακή αποκλιμάκωση. 

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η δύσκολη άσκηση είναι να κρατηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο, καθώς ήδη στην Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία δοκιμάζονται. Χθες το πρωί επτά ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους, μόλις έληξε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» φέρνοντας πιο κοντά την απόφαση για δημιουργία νοσοκομείου αποκλειστικά για covid στην συμπρωτεύουσα.

  • Το κυβερνητικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση των μέτρων την προηγούμενη Τρίτη, κρατά στο συρτάρι ως παρεμβάσεις-εφεδρείες την κλιμάκωση των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους, ενώ επανέρχονται στην δημόσια συζήτηση σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζομένους στην εστίαση.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οριζόντιο γενικό lockdown» επιμένουν κυβερνητικά στελέχη δείχνοντας ότι θα εξαντλήσουν σενάρια για αυξημένο testing  στους ανεμβολίαστους και απαγόρευση της πρόσβασης τους σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Το πότε θα πατούν το κουμπί για να ανεβαίνουν βαθμίδα οι απαγορεύσεις δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Αν δηλαδή θα επισπευστούν αποφάσεις στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα , που ούτε φέτος θα είναι όπως παλιά.

  • Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους του λιανεμπορίου και της εστίασης, που διαμαρτύρονται ότι ο τζίρος τους θα πέσει κατακόρυφα μετά τα εμπόδια που μπαίνουν στην πρόσβαση (μόνο με rapid test) των ανεμβολίαστων στα καταστήματά τους.

Η σύσκεψη δεν προβλέπεται εύκολη καθώς συνδικαλιστές του εμπορικού κόσμου δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός λιανεμπορίου αλλά εντός των σούπερ μάρκετ, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρηματίες στην εστίαση καταλαβαίνουν ότι σε λίγες μέρες αναπόφευκτα η θερμοκρασία θα πέσει και θα υποχρεωθούν να λειτουργούν μόνο με τους αμιγείς εσωτερικούς χώρους.