• 24 Ιανουαρίου, 2021

Χρήση μάσκας σε παιδιά: Είναι επικίνδυνη; – 7+1 ερωτήσεις

 Χρήση μάσκας σε παιδιά: Είναι επικίνδυνη; – 7+1 ερωτήσεις

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία δέχθηκε πολλά ερωτήματα από γιατρούς και γονείς για τη χρήση της μάσκας σε παιδιά και έτσι εξέδωσε οδηγίες.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, εξηγεί ότι ο νέος κορονοϊός προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις πιο μεγάλες.

Τα μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός είναι γνωστά: Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, λέει ο καθηγητής.

Όμως, υπογραμμίζει «στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας».

Στη συνέχεια παρατίθενται οι οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας με μορφή ερωταποκρίσεων.

 • Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, το CDC της Αμερικής και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

 • Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Όχι. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

 • Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

Όχι. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, όπως αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, από τις οποίες η μάσκα προστατεύει.

 • Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

Όχι. Η μάσκα δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

 • Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, τη λοίμωξη COVID-19 και τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1,5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

 • Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά;

Οι υφασμάτινες μάσκες συνιστώνται από όλους τους οργανισμούς για τα παιδιά. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ ‘ ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής! Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

 • Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά σωστά τη μάσκα;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκπαιδεύσουμε τα πολύ μικρά παιδιά να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Παραδείγματος χάριν:

-Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού
-Φορέστε μαζί με το παιδί σας τη μάσκα μπροστά στο καθρέφτη
-Εξηγήστε του ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια

Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

 • Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. Άπω Ανατολή) πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση της λοίμωξης COVID-19.

 • Προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός
 • Προστατεύει από τη γρίπη
 • Βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
 • Δεν νοσούν τα παιδιά και παράλληλα προστατεύονται τα άτομα τρίτης ηλικίας, με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)
 • Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο.