• 21 Απριλίου, 2021

Χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα

 Χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι ισραηλινοί τουρίστες στην Ελλάδα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη η συμφωνία Αθήνας-Τελ Αβίβ για τους τουρίστες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι Ισραηλινοί που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα, όταν εισέρχονται στην Ελλάδα.

Η αεροπορική οδηγία θα έχει διάρκεια έως τη Δευτέρα 5 Απριλίου και προβλέπει ότι η είσοδος στην Ελλάδα των επιβατών από το Ισραήλ (μόνιμοι κάτοικοι, επιτρέπεται και στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κοροναϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους,
της αρνητικής διάγνωσής τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κοροναϊό COVID- 19, με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων και να επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι αφιχθέντες μόνιμοι κάτοικοι από το Ισραήλ, που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό 7 ημερών, που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες από το εξωτερικό αλλά και για τους αφιχθέντες από το Ισραήλ που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, όταν έγινε γνωστή προ ημερών, είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν, με τον αρμόδιο εκπρόσωπο Κρίστιαν Βίγκαντ να δηλώνει, «φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη-μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ε.Ε. από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν».

Οι πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί ανάλογη συμφωνία και με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας περνούν εκ νέου κρίση.

Η ΥΠΑ υπενθυμίζει ακόμη, ότι για όλους τους επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό, εκτός από την 7ημερη καραντίνα ισχύει και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, κατά την άφιξη με βάση το PLF. Ειδικά για τους επιβάτες από Ην. Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ, κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο.

Επιπρόσθετα για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχύει ότι προκειμένου να βγούν από την καραντίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ, όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.

Επίσης, ισχύει και η notam που προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.