• 21 Οκτωβρίου, 2021

Χιλή: Οργή για τον αστυνομικό που έσπρωξε στο κενό από γέφυρα 16χρονο διαδηλωτή – Καταγράφηκε σε βίντεο (vid)

 Χιλή: Οργή για τον αστυνομικό που έσπρωξε στο κενό από γέφυρα 16χρονο διαδηλωτή – Καταγράφηκε σε βίντεο (vid)

Ο αστυνομικός σπρώχνει τον 16χρονο στο κενό και το φρικτό περιστατικό καταγράφεται σε video από κάμερες ασφαλείας. Τα ντοκουμέντα «φούντωσαν» την οργή σε μια χώρα που εδώ και πολύ καιρό μοιάζει με καζάνι που «βράζει».

Το σοκαριστικό περιστατικό με τον αστυνομικό να σπρώχνει τον νεαρό από τη γέφυρα Πίο Νόνο, ρίχνοντάς τον στον ποταμό Μαπότσο προκάλεσε σάλο. Ο νεαρός που έπεσε στο ποτάμι από ύψος επτά μέτρων έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ ο αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σε δύο βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται ο αστυνομικός να σπρώχνει τον 16χρονο καθώς εκείνος τρέχει για να αποφύγει την αστυνομία, μαζί με άλλους διαδηλωτές στην άκρη της γέφυρας. Ο τρόπος με τον οποίο ο αστυνομικός έσπρωξε το αγόρι, τον κάνει να πέσει από τη γέφυρα, πάνω από το κιγκλίδωμα.

Ο νεαρός επέζησε, παρότι έπεσε από ύψος επτά μέτρων στην όχθη του Ρίο Μαπότσο. Έχει υποστεί διάσειση και κατάγματα στους καρπούς, σύμφωνα με γιατρούς στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, τους οποίους επικαλέστηκαν ΜΜΕ της Χιλής. Η κατάστασή του ήταν σταθερή χθες.

Η εισαγγελία κατηγορεί επίσης τον αστυνομικό ότι δεν προσέφερε την παραμικρή βοήθεια στον έφηβο και ότι έδωσε ψευδή στοιχεία στις αρχές.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της Χιλής καθημερινά για να προβάλλουν διάφορά κοινωνικά αιτήματα και να καταγγείλουν τις κραυγαλέες ανισότητες στη χώρα. Ζητούσαν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση να απομακρυνθεί από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, που κλήθηκε να επέμβει, κατηγορούνται για πάνω από 30 θανάτους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Χιλής, τουλάχιστον 460 διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των περυσινών κινητοποιήσεων και ταραχών, καθώς αστυνομικοί έριξαν εσκεμμένα σκάγια, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στα πρόσωπα διαδηλωτών σε δεκάδες περιπτώσεις. Δύο από τους τραυματίες υπέστησαν ολική τύφλωση και δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για τις υποθέσεις τους. Άλλοι 35 έχασαν την όρασή τους από ένα μάτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ