• 14 Ιουνίου, 2021

Χατζηδάκης για εργασιακό: Στον ΣΥΡΙΖΑ το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας

 Χατζηδάκης για εργασιακό: Στον ΣΥΡΙΖΑ το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας

Εδώ σήμερα θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που ασκείτε, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα το μεσημέρι της Τρίτης να μιλήσει για τις διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Χατζηδάκης, είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάσχει από πολιτικό διπολισμό, επισήμανε πως όσα ακούστηκαν σήμερα, και από την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όσα εδώ και ημέρες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου, είναι ξιφούλκηση εναντίον του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
“Θα πάτε να καταψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010; Τώρα εμείς δεχόμαστε το αίτημα της ΓΣΕΕ, την κάνουμε νόμο σε πλήρη έκταση και εφαρμογή, και ακούμε κριτική. Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Μην αναζητείτε λοιπόν γιατί είστε τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σας ζάλη, η εμπάθεια σας και η άρνηση των πάντων, σας οδηγούν σε αυτό το σημείο και αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε χειρότερα”, είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το οκτάωρο

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ωράριο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από το 8ωρο. Ο υπουργός επισήμανε ότι στην «περίμετρο» του 8ωρου υπάρχουν δύο θεσμοί. Οι υπερωρίες και η διευθέτηση. “Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Που το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ τα διακινούν αυτά στο διαδίκτυο”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι εκείνο που προβλέπεται στις υπερωρίες είναι πως “εκεί που έχουμε σήμερα 96 ώρες στη Βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες, ετησίως, πάμε στις 150 ώρες”. “Είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους εργαζομένους, επιχειρήσεις που σε κάποια περίοδο του χρόνου μπορεί να έχουν αυξημένες υπερωρίες, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν πεπειραμένους εργαζόμενους, να τους πληρώσουν 40% παραπάνω για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριο τους, θα κουραστούν, θα πάρουν παραπάνω λεφτά, 40% για κάθε ώρα υπερωριακή. Πάντα με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν οι υπερωρίες. Απλώς εμείς αυξάνουμε, πηγαίνοντας στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο”, είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι σήμερα αν κάποιος εργαζόμενος κάνει παραπάνω υπερωρίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος έπρεπε να πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Η διευθέτηση

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του ωραρίου, σημειώνοντας ότι δεν ισχύει πρώτη φορά στην Ελλάδα, “ισχύει εδώ και 30 χρόνια” και σήμερα “ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής μιλούν σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι”, αν και εισήχθη η διευθέτηση το 1990, τροποποιήθηκε το 2005, το 2010,το 2011, και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις.

Αναφερόμενος στις ατομικές συμβάσεις, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τις αναζητήσει στην Οδηγία 2019/1158 του ΕΚ και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όταν δηλαδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια υπουργός συμφώνησε με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και αναφέρει υπό τον τίτλο «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά, έως μια ορισμένη ηλικία και οι φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.

Οι Κυριακές

Το ίδιο απλή λογική διατρέχει, όπως τόνισε ο υπουργός, και τη ρύθμιση για τις Κυριακές, διότι υπάρχουν σήμερα δραστηριότητες που είναι ανοιχτές τις Κυριακές. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πήγε 32 τις Κυριακές, ώστε καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Αθήνα σε τουριστικές περιοχές. Στο νομοσχέδιο μιλάμε για ανοιχτές επιχειρήσεις με νοσηλευτικό υλικό, οι φαρμακοβιομηχανίες, τα logistics. Γιατί να μην είναι; Όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, είναι ανοιχτές; Οι εργοδότες αν τις θέλουν ανοιχτές, θα πρέπει να πληρώσουν 75% παραπάνω τους εργαζομένους τους ή αλλιώς να προσλάβουν καινούργιους, προκειμένου η χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική”, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι οι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών, διότι το νομοσχέδιο αγγίζει θέματα διαφάνειας και προνομίων.

Αναρωτήθηκε αν η απεργία πρέπει να γίνεται κατά του κοινωνικού συνόλου ή κατά της όποιας κυβέρνησης και της εργοδοσίας. “Όταν εμποδίζεις έναν ανάπηρο, έναν ηλικιωμένο να ανέβει στο μετρό, ακόμη και όταν απεργεί ένα από τα εννέα σωματεία του μετρό, δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας αυτό”, είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό είναι κοινωνική αναλγησία” γι΄αυτό και το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι αποφάσεις της δικαιοσύνης και αυτό είναι ρύθμιση κοινής λογικής, όπως και η διάταξη για την αστική ευθύνη.