• 28 Ιανουαρίου, 2021

“Χάθηκε” το SURE: Αγωνία για την έκρηξη ανεργίας και νέα αντίμετρα μπαλώματα

 “Χάθηκε” το SURE: Αγωνία για την έκρηξη ανεργίας και νέα αντίμετρα μπαλώματα

Τη ζοφερή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, έρχονται να αναδείξουν σήμερα δύο πρωτοσέλιδα, της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Καθημερινής».

Ξεκινώντας από την «Εφ. Συντακτών» που έχει και την είδηση, η Πορτογαλία αποσπά υπερδιπλάσια κονδύλια σε σχέση με την Ελλάδα, από το πρόγραμμα SURE, ενώ γενικά είναι «συντριπτική» η σύγκριση των ελληνικών μέτρων που έλαβαν άλλες χώρες του Νότου. Γι’ αυτό και, η εφημερίδα αποφαίνεται, «Απόδειξη αδιαφορίας για την εργασία!» (σ.σ. είναι ο κεντρικός τίτλος).

Όπως δε, σημειώνει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, «η Ελλάδα, με ανεργία 17% και με πρόβλεψη να φτάσει στο 20%, απέσπασε 2,7 δισ. -τα οποία αυτάρεσκα υποδέχτηκε η κυβέρνηση-, όταν η Πορτογαλία εξασφάλισε υπερδιπλάσια και η Ισπανία και η Ιταλία πολλαπλάσια. Γιατί; Διότι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις τους είναι πολλαπλάσια, ουσιαστικότερα και υψηλότερου κόστους», εξηγεί το κύριο άρθρο που καταλήγει:

«Η σύγκριση των σχεδίων που υπέβαλαν για έγκριση στην Κομισιόν με το ελληνικό (σ.σ. σχέδιο) είναι αποκαλυπτική. Και -δυστυχώς- χαρακτηριστική μιας πραγματικής εγκατάλειψης από αυτή την κυβέρνηση του κόσμου της εργασίας στην τύχη του».

Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» στο δικό της πρωτοσέλιδο, εκφράζονται «φόβοι για έκρηξη της ανεργίας», γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση να συζητά, ήδη, νέα δέσμη μέτρων.

Στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η εποχική απασχόληση στον τουρισμό και στον επισιτισμό, ενώ, σύμφωνα πάντα με την «Κ», μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν ο Γιάννης Βρούτσης και οι συνεργάτες του, είναι η παράταση της αναστολής συμβάσεων και του «Συν-Εργασία», η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών και νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 700 ευρώ.

Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση αδιαφόρησε ή, έστω, δεν έκανε όσα έπρεπε για να αρπάξει την ευκαιρία του SURE και τώρα τρέχει…

Νίκος Παπαδημητρίου