• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσβεση στην Εύβοια λόγω συνθηκών

 Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσβεση στην Εύβοια λόγω συνθηκών

Καλά στην υγεία του είναι ο πυροσβέστης που έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του στην Πάρνηθα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως στα μέτωπα της Εύβοιας και Αττικής και σε σημεία στην Πελοπόννησο συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, όπως είπε προσθέτοντας ότι τη νύχτα ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης των εναέριων μέσων τα οποία επιχειρούν σε όλη τη χώρα και με το πρώτο φως προσβάλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τα εναέρια μέσα, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σοβαρές αντιξοότητες για τα εναέρια μέσα

Όπως είπε, στην Εύβοια λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας, η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων (οχτώ σε κάθε έξοδο συν ένα Beriev) επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα  κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσκολέψουν ή και να καταστήσουν αδύνατο το έργο τους.

Εξηγώντας ανέφερε πως η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα της περιοχής δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες.

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια ρίψεις: να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν.

«Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων», τόνισε. 

Βελτιωμένη η εικόνα της Αττικής- Ανησυχία για αναζωπυρώσεις

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι βελτιωμένη η εικόνα αλλά ανησυχία απορρέει από το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Για αυτό και όλο το βράδυ πραγματοποιούνταν περιπολίες, και συνεχίζουν να περιπολούν, δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πλέον οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις, και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.

Εύβοια δύο μέτωπα, πολύ κοντά μεταξύ τους, στη βόρεια και τη νότια Εύβοια

Σταθερή η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Νέα πυρκαγιά στην Κρήτη, δεν απειλούνται υποδομές και κατοικίες.

«Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα δύσκολο απόγευμα, άλλη μία δύσκολη νύχτα»,