• 19 Ιουνίου, 2021

Χαρδαλιάς: 18 περιοχές της Αττικής στο «κόκκινο» για να μετατραπούν σε Μάτι

 Χαρδαλιάς: 18 περιοχές της Αττικής στο «κόκκινο» για να μετατραπούν σε Μάτι

Δεκαοκτώ «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, οι οποίες σε περίπτωση φωτιάς ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να μετατραπούν σε νέο «Μάτι», κατέδειξε το πρόγραμμα προσομοιώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επισήμανε πως εντός του προσεχούς εξαημέρου, ειδικά συνεργεία θα μεταβούν στις περιοχές αυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα αντιπυρικής θωράκισής τους, όπως καθαρισμός, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών κ.α., για την αποφυγή μίας νέας τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η αρχική εκτίμηση επικινδυνότητας αφορούσε 4 περιοχές “που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού» και συγκεκριμένα Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α., αλλά η προσομοίωση κατέδειξε συνολικά 18 περιοχές ως «άμεσου κινδύνου”.

Απαντώντας, παράλληλα, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Αλεποχώρι και τις αιτιάσεις της ότι ο μηχανισμός ήταν ανέτοιμος, ο κ. Χαρδαλιάς αντέτεινε πως αντιθέτως ο μηχανισμός αντέδρασε άμεσα και παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά η οποία μέσα με ριπές ανέμου 8 μποφόρ, διέγραψε σε 4,5 ώρες πορεία 10,3 χιλιομέτρων περνώντας μέσα από οικισμούς και γι’ αυτό όπως τόνισε η κεντρική εντολή ήταν να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. “Την ώρα της μάχης η επιλογή είναι ξεκάθαρη: η ανθρώπινη ζωή“, τόνισε.

Ο ίδιος διέψευσε τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζουν να επιρρίπτει την πυρκαγιά σε «ατυχία», εξηγώντας πως αναφερόταν στο γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγες μόλις μέρες πριν από την πλήρη ανάπτυξη των εναέριων μέσων, τα οποία μισθώνονται για 120 ημέρες γιατί χρησιμοποιούνται και στο άλλο ημισφαίριο.