• 1 Αυγούστου, 2021

Χάος στον Πειραιά με τους ελέγχους για τα μέτρα – Ουρές και εκνευρισμός

 Χάος στον Πειραιά με τους ελέγχους για τα μέτρα – Ουρές και εκνευρισμός

Χάος επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας στον Πειραιά με τα νέα μέτρα για τα ταξίδια στα νησιά.

Από τα ξημερώματα, οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στο λιμάνι του Πειραιά όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

Έξω από τα καράβια που είναι έτοιμα να σαλπάρουν, έχουν δημιουργηθεί ουρές καθώς οι εργαζόμενοι στα πλοία πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

  • Το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν να εκδώσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο σε ισχύ τίθεται 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες, υποχρεούνται επίσης να υποβληθούν σε rapid (24 ωρών) ή PCR (72 ωρών) τεστ.
  • Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό νόσησης.

Στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Χανιά: Από θερμοπληξία πέθανε η γαλλίδα τουρίστρια – Το μοιραίο λάθος που της στοίχισε τη ζωή

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Επιτόπου ο Πλακιωτάκης

Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο των ελέγχων εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κοροναϊού.

Ο κ.Πλακιωτάκης σε δηλώσεις τόνισε ότι «στόχος και επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως βλέπεται και εσείς τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι καθημερινά στους καταπέλτες και εντός των πλοίων, έτσι ώστε να επιτηρήσουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας όχι μόνο των επιβατών και των πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων των νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο. Με τη συνεργασία όλων και με σωστό σχεδιασμό θα κερδίσουμε το φετινό καλοκαίρι, θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας».